Notícies

IRBLleida apropa la ciència a la societat lleidatana de la mà de les associacions de pacients

Espai Entitats. Dr. Sanchís
Espai Entitats. Dra. Mur
Espai Entitats. Dr. Pamplona

Nota de Premsa

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), juntament amb el suport de la Federació d’Entitats per la Salut de Lleida (FeSalut) han organitzat Les Tardes de Recerca a l’Espai Salut,

un programa de jornades de divulgació científica sobre la recerca biomèdica en diverses malalties que es duu a terme en l’entorn sanitari de Lleida. La iniciativa conjunta neix de la voluntat de fer arribar els avenços biomèdics més recents als principals implicats a través de les associacions d’afectats per les malalties.

La implicació de les diverses entitats de les terres de Lleida a les jornades està essent la clau de l’èxit. Les jornades compten amb experts en diferents àrees d’investigació biomèdica de l’IRBLleida, per explicar les bases de les malalties i els resultats més prometedors basats en les descobertes científiques a les entitats i a la societat en general. En concret, vàries associacions han assistit a les primeres xerrades, com són l’Associació de Malalts d’Ictus de Lleida, l’Associació Diabètics de Catalunya-Lleida, l’Associació Diabètics Terres de Ponent, la Residència Elisenda de Montcada – Intress, entre d’altres.

La propera ponència tindrà lloc el dijous 11 d’abril a les 18,00h a l’Espai Entitats (Sala Polivalent, Espai Salut GSS, C/ Henry Durant 1, Lleida). La xerrada abordarà l’origen de càncer i les darreres novetats en el seu tractament, de la mà del Director d’IRBLleida, el Dr. Xavier Matias-Guiu i la Dra. Antonia Salud, Cap de Servei d’Oncologia de l’HUAV i investigadora de l’IRBLleida.
Fins al moment, s’han exposat els darrers avenços biomèdics en ictus, insuficiència cardíaca, diabetis, malalties mentals, malaltia d’Alzheimer i la importància de la nutrició, tots ells enfocats a la millora en els tractaments i les teràpies que reben els pacients i que, en últim terme, cerquen millorar la seva qualitat de vida.

El Dr. Sanchís, investigador IRBLleida i professor de la UdL en malalties del sistema cardiovascular, va explicar als membres de l’Associació Malalts d’Insuficiència Cardíaca de Lleida la importància de fer recerca centrada en aquells factors que actuen de reguladors de la mort i/o de la supervivència de les cèl·lules cardíaques, per tal d’identificar dianes terapèutiques que puguin ser l’origen de nous fàrmacs per tractar les malalties cardíaques. En l’àrea de malalties mentals, la Dra. Mur, metgessa de l’Hospital Santa Maria de Lleida i investigadora sobre el trastorn bipolar, va indicar la importància d’instaurar programes de psicoeducació sobre la malaltia i de rehabilitació cognitiva com a teràpies adjuvants als tractaments farmacològics. El Dr. Pamplona, investigador IRBLleida i professor de la UdL expert en envelliment, va explicar als membres de l’Associació Familiars Alzheimer Lleida la implicació de l’oxidació dels teixits i els òrgans del cos humà, en especial l’oxidació del sistema nerviós, en el desencadenament de la malaltia d’Alzheimer i en l’envelliment en general, a més de com n’és d’important seguir una bona dieta per a prevenir aquests processos.

Lleida, 9 d'abril de 2013

 


<< Torna