Notícies

Salut preveu que un terç de les consultes al metge de capçalera siguin ‘on line’ o telefòniques.

Per incrementar el temps que dediquen a cada pacient presencial i evitar desplaçaments per a visites rutinàries.  Els CAP de Cappont i Ferran, pioners en aquests nous models d’assistència

M. MARTÍNEZ
Salut vol que un terç de les consultes d’atenció primària es facin de forma virtual (a través d’e-mails o de les xarxes socials) o telefònica, per augmentar el temps que els metges puguin dedicar a cada pacient presencial i evitar desplaçaments innecessaris dels usuaris als centres d’atenció primària. Eugeni Paredes, responsable de Primària a Lleida, va explicar que aquests nous models d’atenció, que s’estan implantant progressivament en tots els CAP de Lleida, s’utilitzen per a les visites més rutinàries; per exemple, per donar resultats de proves complementàries o anàlisis, o fer canvis de medicació. “Actualment, un facultatiu veu entre 28 i 30 pacients al dia i l’òptim seria que n’atengués un màxim de 22 i els dediqués entre 10 i 15 minuts per consulta”, va assenyalar. Paredes va afegir que als Estats Units i a molts països europeus, aproximadament la meitat de les consultes ja no són presencials.
CAP pioners Paredes va recordar que a Lleida, els centres d’atenció primària de Cappont i de rambla Ferran són pioners a treballar amb aquests nous models assistencials. Al CAP de Cappont, el personal ja atén un 40% de les consultes per telèfon, mentre que el CAP de rambla Ferran va impulsar la iniciativa que permet que els pacients rebin el seu pla de medicació per e-mail. “A rambla Ferran també estan intentant posar en marxa les consultes a través de Skype, a més de ser molt actius en xarxes socials com Facebook iTwitter”, va assenyalar Paredes. 
Segons les últimes xifres disponibles, el 2011, les visites presencials als centres d’atenció primària catalans van disminuir un 4,7% respecte a l’any anterior.  Així, les xifres de les consultes per telèfon de medicina de família i d’atenció a la salut sexual i reproductiva van mostrar un increment superior al 90% respecte al 2010.

Segre, 23 d'abril de 2013


<< Torna