Notícies

La crisi pot amb el tabac

L’Hospital Santa Maria va atendre 300 primeres visites de pacients que volien deixar de fumar el 2012. 

Detecten un augment d’addictes que van a la unitat per estalviar-se uns 2.000 euros a l’any

M. MAS
Lleida. Cada vegada són més els fumadors que es plantegen deixar aquest hàbit a causa de la crisi, ja que poden estalviar-se entre 1.500 i 2.000 euros a l’any.
Així ho ha constatat la unitat de Tabaquisme de l’Hospital Santa Maria, que, en els últims anys, ha notat un canvi en el perfil dels pacients que es dirigeixen a la unitat, així com en les raons que tenen per deixar de fumar.
L’any passat, aquest hospital va registrar unes 300 primeres visites de fumadors que volien deixar el tabac, cosa que representa un  augment del 10 per cent respecte a l’any anterior.
D’aquests, entre el 20 i el 30 per cent eren persones d’entre 35 i 40 anys, sense patologies, que havien decidit seguir un tractament antitabac per motius econòmics. No obstant, abans de la crisi, els pacients que es dirigien a la unitat tenien uns 60 anys i ho feien per problemes de salut, com ara obesitat o malalties cardiovasculars, i hi anaven derivats per altres especialistes sanitaris. El tractament es prolonga al llarg d’un any i els pacients segueixen, a més de teràpies individuals, teràpies en grup i també reben missatges d’ànim a través del telèfon mòbil o del correu electrònic.

DIVERSOS RECURSOS
El metge de família o la farmàcia també ofereixen tractaments a fumadors que vulguin deixar el tabac

Francesc Abella.CAP DE LA UNITAT DE TABAQUISME  «Vetllem per evitar les recaigudes»
La unitat registra un percentatge de pacients que aconsegueixen deixar el tabac per sobre de la mitjana, quin és el secret?
Tenim diversos recursos per estar en contacte amb els pacients
quan segueixen el tractament, ja que el risc de tornar a fumar és molt elevat.

Les noves tecnologies s’han convertit en les nostres aliades, ja que, a més de les visites a la unitat, també fem el seguiment a través de missatges de mòbil o per correu electrònic.
Editen un butlletí dirigit a professionals del tabaquisme que ara pot consultar-se a Internet.
Quina valoració en fa, d’aquesta innovació?
Fa cinc anys que publiquem aquest butlletí en castellà, del qual s’editen 5.000 exemplars que s’envien a Espanya, a Amèrica del Sud i als Estats Units. Ara també es poden consultar a www.infotabacweb.com en català i castellà i 500 professionals s’han baixat articles.

Grup de Facebook. A més, fa 15 dies que la Unitat deTabaquisme ha creat un grup de Facebook en què exfumadors, fumadors en tractament i persones que s’estan plantejant deixar el tabac poden interectuar entre ells. Els administradors del grup són el cap de la unitat, Francesc Abella, i un pacient, i en només 15 dies ja el formen unes 25 persones. Amb tots aquests recursos, el 45% dels pacients aconsegueixen deixar de fumar, una xifra molt per sobre del 23% de persones que ho fan seguint altres tractaments, segons diversos estudis.
 

Totes aquestes dades es van donar a conèixer ahir en el marc de la VIII Jornada deTabaquisme organitzada per l’Hospital de Santa Maria, la UdL i l’IRB Lleida a l’edifici emblemàtic i que va comptar amb l’assistència d’uns 80 professionals sanitaris, entre metges, infermers, psicòlegs i farmacèutics procedents de tot Catalunya.
L’objectiu de la jornada va ser conèixer les característiques que defineixen els diferents tipus de recursos que tenen a la seua disposició les persones que volen deixar de fumar. Així, van explicar que els fumadors que vulguin deshabituar-se d’aquest hàbit poden dirigir-se a la farmàcia, al metge de família, a unitats especialitzades en hospitals o bé a l’Associació Espanyola contra el Càncer, que té seu a Lleida.

Segre, 27 d'abril de 2013


<< Torna