Notícies

Dia Mundial Sense Tabac, 31 de maig, 2013.

Cada any, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) dedica el dia 31 de maig com a Dia Mundial Sense Tabac.

Tant institucions com professionals implicats en aquesta lluita, dediquen iniciatives i esforços a promoure activitats adreçades a conscienciar sobre la importància del consum de tabac, tant en els aspectes clínics, econòmics o preventius.

Aquest any, el motiu proposat per l’OMS és evitar el poder de la publicitat en l’oferta i promoció del consum de tabac.

Des de la nostra Unitat de Tabaquisme fem coincidir aquesta jornada amb alguna original activitat amb l’objectiu de permetre la reflexió sobre una conducta tant contradictòria com aquesta.

El fum del tabac conté unes 4.700 substàncies tòxiques que provoquen una elevada quantitat de malalties. La nicotina és la principal causant de la forta dependència física que fumar comporta. També genera una important dependència conductual, fent que el fumador associï la cigarreta amb la majoria d’activitats: conduir, estar davant  l’ordinador, parlar, fer un cafè, etc, etc. Un factor que ha contribuït a la ràpida generalització del consum de tabac ha estat l’agressiva promoció comercial que la indústria del tabac porta fent des de fa anys: baix preu i promoció publicitària on es minimitzaven els seus efectes.

De tots els grups de població implicats, els més joves n’han estat els més perjudicats. Històricament, fumar ha volgut representar una equivocada manera d’aparentar ser més gran. També la pressió de grup i la mateixa oferta publicitària, on actors, actrius, models socials i esportius parlaven del tabac com una seductora activitat que facilitaria la comunicació i el creixement personal. Per sort, cada vegada més aquests mites van desapareixent.

Unitat de Tabaquisme.Hospital de Santa Maria

30 de maig de 2013


<< Torna