Notícies

Salut preveu unificar serveis d’hospitals i reduir ingressos Mesures d’estalvi que inclouen més cirurgia sense hospitalització.

Pifarré destaca que s’aplica a Catalunya el model de Lleida

Serveis que ara es presten en dos o més hospitals públics es prestaran només en un amb l’objectiu d’estalviar  costos.  Aquest és un dels objectius dels plans de reordenació assistencial i territorial presentats ahir pel director del Servei Català de la Salut  (CatSalut), Josep Maria Padrosa, que va quantificar en 64 milions l’estalvi previst per a aquest any. Un altre dels projectes preveu reduir aquest any uns 8.000 ingressos hospitalaris, la meitat dels quals amb mesures de control dels pacients crònics per evitar que acabin ingressant per Urgències i la resta, potenciant la cirurgia major ambulatòria, que permet donar l’alta al pacient el mateix dia de la intervenció. Padrosa va admetre que la unificació de serveis d’hospitals podria acabar afectant les plantilles.

El delegat de Salut a Lleida, Josep Pifarré, va afirmar que el que fa ara el CastSalut és aplicar en l’àmbit de Catalunya “el model de Lleida”. En aquest sentit, va destacar que els hospitals Arnau i Santa Maria ja fa anys que comparteixen serveis per evitar duplicitats, i que també hi ha serveis de referència per a tota la província, inclosa l’atenció primària. Entre altres exemples, va esmentar el laboratori i unitats com les de salut mental i nefrologia.

Pifarré va assenyalar que aquesta mesura millora l’atenció al ciutadà i, alhora, permet que tinguin un volum de pacients per prestar serveis amb els quals de cap altra manera Lleida podria comptar, com la cirurgia toràcica, neurocirurgia, hemodinàmica o la cirurgia hepàtica.    “Estem satisfets perquè el que fa Barcelona és voler copiarnos”, va indicar. Aixímateix, va avançar que mantindran aquesta línia amb diverses actuacions.  Una d’aquestes mesures serà estendre la unificació de les guàrdies localitzades d’especialistes de l’Arnau i del Santa Maria, que va començar per otorinolaringologia i ara continuarà amb urologia.  Una altra és potenciar la coordinació entre aquests dos hospitals i els comarcals.

Pifarré va recordar que l’hospital de Tremp i el Santa Maria comparteixen gestió, i que aquest últim ja envia especialistes de reumatologia i neurologia al de la Seu i que aviat farà el mateix amb salut mental.

Segre, 7 de juny de 2013


<< Torna