Notícies

Lleida lidera les donacions de llet materna a Catalunya per a prematurs

Un total de 33 mares lleidatanes s’han convertit en donants de llet en els dos primers anys de funcionament del banc a
l’Arnau de Vilanova. Durant aquest temps han aportat 178 litres per alimentar nadons prematurs, una xifra que situa la
província de Lleida al capdavant de les donacions de llet materna en el conjunt de Catalunya.

En dos anys, l’Arnau ha comptat amb 33 donants, que han aportat 178 litres

R.RÍOS
Dos anys després de la posada en marxa, el banc de llet materna de l’Arnau deVilanova funciona a ple rendiment.  Actualment compta amb quatre dones donants, però des d’aleshores han sigut 33 les mares lleidatanes que de forma altruista han donat excedents de llet per poder alimentar nadons prematurs. I han aportat un total de 178 litres, que suposa una mitjana de 5,4 litres per cada una d’elles, la qual cosa situa Lleida al capdavant de les donacions de llet en el conjunt de Catalunya, ja que implica gairebé el doble que a la resta de províncies (a Barcelona la mitjana és de 2,54 litres per donant; a Tarragona, 3,36; i a Girona 3,34). “Aquestes variables depenen de la producció de llet de cada mare, de la seua implicació en el procés i del temps que estiguin donant, que pot ser molt variable i depèn de cada una d’elles”, explica Juan Manuel Sánchez, director del Banc de Sang i Teixits de l’Arnau, en el qual es troba el banc de llet. En total, a Catalunya s’ha aconseguit en aquest temps implicar-hi més de mig miler de mares, que han donat gairebé 1.500 litres.

Aquesta quantitat s’ha enviat des de les diferents províncies catalanes a la central a Barcelona, en la qual se sotmet a un procés de pasteurització i des d’allà s’atenen les peticions dels pediatres, ja que s’administra tan sols sota prescripció mèdica a nadons prematurs en situació de risc les mares dels quals no puguin alletar-los.

En total, en aquests dos anys s’ha ajudat 281 nadons de tot Catalunya, una trentena dels quals a Lleida. “Els pediatres han incorporat aquest servei en el seu dia a dia i cada vegada hi ha més demanda. Aquesta llet és molt beneficiosa per a nadons prematurs per les defenses i la base alimentària que els aporten”, reconeix Sánchez.
Actualment, 50 mares catalanes donants estan en actiu, quatre a Lleida.

RESULTATS
A Catalunya se n’han recollit gairebé 1.500 litres i s’han alimentat 281 nadons, 30 d’ells a Lleida

Segre, 10 de juny de 2013


<< Torna