Notícies

Les operacions sense ingrés ja seran majoria aquest any a la sanitat pública

Anar a l’hospital, operarse i tornar a casa unes hores més tard. Això és el que fan cada vegada més els pacients que han de ser intervinguts als hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria.

Aquest any, més de la meitat de totes les operacions programades als dos centres es faran d’aquesta manera, a través de la cirurgia major ambulatòria (CMA). De fet, al Santa Maria les operacions sense ingrés ja representen el 65,1% del total. L’any passat, aquest hospital va practicar un total de 5.072 intervencions, 2.857 de les quals van ser de CMA. A l’Arnau, que acull operacions de més complexitat, el percentatge és més baix, ja que el 2012 va ser del 40% de les prop de 12.000 programades.

No obstant, el seu director mèdic, Alfredo Jover, va indicar que aquest any aquest percentatge ja ha augmentat deu punts, de manera que amb tota probabilitat aquest exercici ja hi haurà tantes o més intervencions per aquesta via que per la convencional. Jover va assenyalar que tots els hospitals aposten per potenciar la CMA per dos factors. En primer lloc, perquè minimitza els riscos que el pacient pugui patir complicacions per infeccions contretes al mateix hospital, alhora que es millora el seu confort al poder estar a casa seua. I, en segon lloc, perquè d’aquesta manera es garanteix que hi hagi disponibles més llits per hospitalitzar el malalts que realment ho necessiten.“No es fa per la situació actual (de retallades pressupostàries), sinó que és una política de qualitat ja iniciada fa vuit odeu anys”, va afirmar. Jover va explicar que el servei que més utilitza la cirurgia sense ingrés és el d’oftalmologia, amb poc més del 90% del total d’intervencions, entre les quals, les més comunes són les de  cataractes.

Altres àrees que registren un nivell elevat, que ronda o supera el 50%, són les d’otorinolaringologia o les de cirurgia maxil·lo-facial. Jover va apuntar que una de les àrees que compten amb més potencial per augmentar aquest tipus de procediments és la unitat de mama.

En aquest sentit, Anna Aran, adjunta a la gerència de Gestió de Serveis Sanitaris, que gestiona el Santa Maria, va explicar que en el seu cas la cirurgia major ambulatòria va fer un gran salt endavant fa uns anys i que ara augmenta de forma més moderada. Aran va assenyalar que hi ha alguns pacients procedents de municipis allunyats que s’han de quedar una nit a l’hospital, bé abans de l’operació, perquèl a tenen fixada a primera hora del matí i s’haurien d’aixecar a hores intempestives, o bé la nit següent, si són intervinguts a la tarda.

Tant Jover com Aran van coincidir a destacar que la cirurgia laparoscòpica, que redueix al mínim la ferida de la intervenció, és clau per a la CMA.

Segre, 25 de juny de 2013

 


<< Torna