Notícies

Lleida es recupera de la tromba

Bombers, veïns i treballadors retiren l’aigua d’aparcaments, comerços i hospitals inundats per la tempesta, que deixa abundants danys || L’aigua talla la circulació de dotze trens regionals

R.RÍOS/H.CULLERÉ
Després de l’aiguat que va caure la nit de dissabte a la ciutat de Lleida, els veïns van intentar ahir recuperar la calma i tornar a la normalitat. No va ser tasca fàcil i el treball es va acumular per buidar l’aigua de les desenes d’aparcaments que van quedar inundats i per netejar plantes baixes de comerços i habitatges, de l’estació de Renfe, que va obligar a tallar la circulació dels regionals, i dels soterranis de l’Arnau i el Santa Maria, tots afectats per la tempesta.  I és que els bombers van rebre de la capital de Ponent més de 300 avisos (342 en el conjunt de la província i 505 a tot Catalunya) des que es va iniciar la tromba. A l’estació de tren diversos efectius s’afanyaven ahir a traure l’aigua dels passadissos que comuniquen les vies.  L’arribada de trens a Lleida de les línies de Regionals va quedar interrompuda a causa de la inundació dels passos per als viatgers cap a les andanes i les vies de tren, de nivell inferior. Aquesta incidència va afectar 12 trens entre primera hora d’ahir i les cinc de la tarda, que van haver de parar a Bell-lloc (R-12) i Puig-verd de Lleida (R-13 i R-14) perquè els passatgers fessin la resta del trajecte amb autobús. La incidència es va resoldre després que els Bombers bombessin durant hores l’aigua cap a l’exterior. En canvi, els trens d’alta velocitat van continuar funcionant a l’estar les vies al costat de l’estació, encara que amb retards puntuals.
 

Els hospitals tampoc no se’n van lliurar. Especialment afectat va quedar el soterrani del Santa Maria, amb gairebé un metre d’aigua a la zona de manteniment, magatzem, vestidors i sales d’esterilització. L’aigua també va fer malbé ordinadors, material esterilitzat, d’oficina i documentació, que els treballadors amuntegaven ahir a l’exterior per netejar les sales.“Hem patit nombrosos danys. Vam haver de funcionar amb la llum d’emergència una hora i van fallar monitors de l’UCI puntualment, però cap malalt no se’n va veure afectat”, va explicar Paqui Guiral, supervisora de guàrdia al Santa Maria.

A l’Arnau, a més de talls de llum, també va entrar aigua en zones del soterrani i es van disparar les incidències de manteniment. Al pàrquing, la segona planta va quedar inutilitzada, el mateix que els ascensors d’accés.

La zona baixa  dels jutjats al Canyeret, l’aparcament i part de les sales dels cinemes Lauren, on va ser necessari rebentar lavabos, per utilitzar-los com desaigües, un pavelló dels Camps Elisis o els vestidors del Camp d’Esports van ser altres punts on hi va haver inundacions i on ahir es van succeir sense parar els treballs de neteja. Comerços i aparcaments, amb ascensors fora de funcionament, van ser els altres grans damnificats de la tromba, que va arribar a descarregar a la ciutat 57 litres per metre quadrat en mitja hora i 78,5 durant tota la jornada.  Les zones més afectades van ser Cappont, Ronda amb Rovira Roure, avinguda del Segre, Pardinyes o Acadèmia. “És la tercera vegada en set anys que s’inunda l’encreuament de Pearson amb Pardinyes Baixes, però aquesta última després de les obres de millora. En un pàrquing van quedar sis cotxes atrapats amb un metre i mig d’aigua”, va explicar una veïna.
També van mostrar el seu malestar els ciutadans del carrer Acadèmia, amb aparcaments que van arribar a acumular fins a sis metres d’aigua. “Fa molts anys que ens en queixem. Saben que és un punt negre, però no arreglen el clavegueram”, van criticar els veïns, també sobre la tardança dels bombers.Tanmateix, l’alcalde accidental, Rafael Peris, va dir que l’episodi va ser tan excepcional que pocs claveguerons haurien pogut gestionar-ho sense incidències.
La pluja va negar nombrosos carrers, però el trànsit es va anar restablint amb el pas del dia. Sota el pont del ferrocarril a Pardinyes, convertit en un mar, es van viure moments de pànic quan un urbà va haver de llançar-se a l’aigua per traure d’un cotxe un home.
Quant a danys personals, només es va haver de lamentar els ferits del xoc al pont de Pardinyes, que finalment va acabar amb quatre víctimes, traslladades en estat menys greu pel SEM a l’Arnau.
A més del trànsit, també es van registrar talls d’electricitat i fins a 2.686 clients de la ciutat van quedar sense subministrament. A la plaça delTreball, un transformador es va inundar i va obligar a col·locar-hi un generador.
I tot aquest treball de tornada a la normalitat amb la por al cos davant de la possibilitat d’una nova tempesta que es va presumir durant la tarda, amb precipitacions fortes en algunes partides com la de Marimunt, però res comparable a dissabte. Això sí, el vent va causar estralls.
Va deixar una dona ferida a la plaça Catalunya al caure-li al cap un tros de façana d’un edifici quan estava asseguda en un banc i va causar desperfectes en un cotxe al Secà de Sant Pere al precipitar-se un xiprer des de diversos metres d’altura. L’alerta continua activada per avui.

Segre, 15 de juliol de 2013


<< Torna