Notícies

Els programes de cribratge de càncer detecten més de 80 neoplàsies a Lleida al 2012

3.387 usuaris de les ABS Agramunt, Alfarràs-Almenar i Almacelles han participat al Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte, prop del 59% dels convidats

12.947 dones de la RS Lleida s’han realitzat una mamografia al Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama, gairebé el 82% del total de convidades a la prova

Una de les línies estratègiques d’actuació de la Regió Sanitària (RS) Lleida són els programes de detecció precoç del càncer colorectal i del càncer de mama. Gràcies a aquests programes portats a terme al 2012 a Lleida, s’han detectat de manera precoç 23 casos de càncer de còlon i 58 casos de càncer de mama.

Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte.

En total, al 2012 a la RS Lleida, es va convidar a 5.781 usuaris al programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR), dels quals 3.387 van entregar la prova de detecció de sang oculta en femta (PDSOF), que suposa un 58,59% de participació, una de les més altes de Catalunya i de la literatura investigada. Sumant als participants els usuaris que han fet el cribratge fora del programa, la taxa de cobertura del PDPCCR és del 59,40% dels usuaris invitats.

El càncer de còlon i recte és la segona causa de mort a Catalunya i s’ha demostrat que participar en els programes de detecció precoç redueix la mortalitat en un 17%. A Lleida, el PDPCCR es va iniciar al 2010 i va continuar al 2012 amb les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) Agramunt, Alfarràs-Almenar i Almacelles.

Tots els usuaris que pertanyen a les anteriors ABS d’entre 50 i 69 anys, susceptibles de participar en el PDPCCR, van rebre una carta individualitzada indicant que havien de passar pel seu CAP o consultori local a recollir el kit de detecció de sang oculta en femta (PDSOF) i allí els usuaris van rebre les indicacions oportunes per part del personal d’Atenció Primària per a la recollida de la mostra.

Als usuaris amb resultats positius en la PDSOF se’ls va oferir la possibilitat de fer-se una colonoscòpia per conèixer la causa del sagnat i a 160 d’aquests usuaris se’ls va extirpar un pòlip que al llarg del temps podria transformar-se en un càncer.

El PDPCCR va diagnosticar l’any passat, 23 càncers, 13 en homes i 10 en dones. D’aquests, 14 eren càncers invasius, és a dir, eren càncers que estaven infiltrats en els teixits adjacents. Als 9 càncers in situ se’ls va extirpar la lesió en el mateix moment de fer la colonoscòpia; 5 d’aquests càncers en van classificar com Adenoma de risc intermedi (ARI) i 4 com Adenoma d’alt risc (AAR); per tant se’ls farà el mateix seguiment que els ARI i AAR respectivament. La taxa de colonoscòpies terapèutiques va ser del 90,2%, és a dir, en tots aquests casos la colonoscòpia va servir per fer el diagnòstic de la lesió i, alhora, extirpar-la.

El programa segueix avançant aquest any 2013 a les ABS de les Borges Blanques, ABS Artesa de Segre, ABS Ponts i amb la segona ronda de l’ABS la Granadella, on la taxa de participació supera el 80% assolit en la primera volta.

Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama
D’altra banda, gràcies al Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama (PDPCM), 15.852 dones d’entre 50 i 69 anys de la RS Lleida van ser invitades al PDPCM al 2012; 12.947 d’aquestes dones, gairebé el 82% del total de convidades a la prova, s’ha realitzat una mamografia. Al llarg dels anys, la cobertura ha variat del 59,04% al 2006 fins arribar al 86,15% al 2012. Davant la sospita de malignitat, l’any 2012 es van derivar 111 dones a la Unitat Funcional de Mama de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) on un equip multidisciplinari de professionals sanitaris va valorar les imatges i va realitzar proves més específiques per fer-ne el diagnòstic.

D’aquestes enviades a la Unitat Funcional de Mama (UFM), 58 han estat diagnosticades de càncer de mama que representa una taxa de 4,48 càncers per cada mil dones cribrades, xifra que ha augmentat respecte a l’any 2011 (4,25‰) i que està compresa en els estàndards de la Guia Europea (entre 2,3 i 4,6 per 1.000 dones cribrades).

Cal recordar que la Unitat de Mama de l’HUAV ha estat acreditada com a unitat d’excel•lència per la Sociedad Española de Senología y Patología Mamaria.

Lleida, 12 d’agost de 2013
 


AdjuntMida
20130812_NdP_PDPCCR i PDPCM_RS Lleida.pdf53.02 KB
<< Torna