Notícies

L'ICS augmenta l'activitat quirúrgica de cirurgia major gairebé un 5% durant l'any 2012

Els vuit centres hospitalaris de l’organització superen les 100.000 intervencions. Els equips d’atenció primària assoleixen els millors indicadors de qualitat assistencial dels darrers cinc anys

L’Institut Català de la Salut (ICS) presenta els resultats de l’exercici 2012 en la seva memòria anual d’activitat   En aquest període, els vuit hospitals de l’organització han dut a terme 100.887 intervencions quirúrgiques de cirurgia major, xifra que suposa un increment del 4,8% respecte de l’any 2011; i també han registrat 2.692.958 visites de consultes externes i 215.663 sessions d’hospital de dia.

Durant l’any 2012, els 288 equips d’atenció primària de l’ICS han fet 35,7 milions de visites de medicina de família, pediatria, infermeria, odontologia i treball social. D’aquest total, més de 3 milions han estat consultes telefòniques. L’objectiu de l’organització és potenciar les alternatives a les visites presencials per tal d’evitar als usuaris desplaçaments innecessaris als centres.

Des del punt de vista de la qualitat assistencial, l’estàndard de qualitat assistencial (EQA) és la principal eina que utilitza l’ICS per avaluar els seus equips d’atenció primària. Els estàndards avaluen les accions més habituals en el control de patologies cròniques i activitats preventives, com ara campanyes de vacunació, el cribratge d’hàbits tòxics o la deshabituació tabàquica, entre d’altres. Durant l’any 2012, els principals indicadors clínics integrats en l’EQA han millorat respecte el 2011 i han arribat als millors resultats des de la seva implementació l’any 2007. Aquests resultats es tradueixen en un increment del nombre de pacients millor tractats o controlats.

Pel que fa a l’atenció urgent, durant l’any 2012 els hospitals de l’ICS han registrat 696.919 visites als serveis d’urgències, xifra que suposa una reducció del 2,74% respecte de l’any anterior. Aquesta tendència també es reflecteix a l’atenció primària, on les visites d’atenció continuada i urgent s’han reduït en un 12,57%.

El procés de reformulació i altres projectes estratègics

En el marc dels objectius fixats en el Pla de Salut 2011-2015, durant l’any 2012 l’ICS ha iniciat un seguit de projectes estratègics d’especial rellevància per a tota l’organització. El més notori de tots és el projecte de reformulació de la institució, que pretén impulsar el desenvolupament progressiu de la Llei 8/2007 per tal de permetre que l’ICS evolucioni i es configuri com una empresa més àgil, descentralitzada, eficient, sostenible, adaptable als canvis i propera a les necessitats assistencials de la població.

Aquesta transformació ha de possibilitar que l’ICS gaudeixi dels avantatges de ser un gran grup d’entitats descentralitzades de titularitat 100% pública, amb màxima capacitat per organitzar-se i gestionar els seus propis recursos i que, alhora, conservi els avantatges de ser un gran grup i mantingui de forma centralitzada les economies d’escala i altres elements estratègics que aportin valor al conjunt. Tot això, comptant amb els mecanismes públics necessaris per garantir la transparència, el control financer i l’equitat dels serveis.

L’ICS també ha apostat per desplegar un model col•laboratiu d'atenció sanitària basat en el treball en xarxa entre els professionals dels diferents nivells assistencials i l’ús intensiu dels sistemes d'informació i les eines de gestió clínica. En aquest context, cal destacar que 11 entitats proveïdores i 19.000 professionals assistencials de la xarxa pública ja utilitzen l’estació clínica d’atenció primària (ECAP) als seus centres. Pel que fa a l’atenció especialitzada, ja són 12 els hospitals de la xarxa que utilitzen i comparteixen el mateix sistema d’informació, l’Argos.

L’extensió dels sistemes d’informació i les eines de gestió clínica més enllà dels centres de l’ICS suposa un salt qualitatiu en la seguretat i la qualitat de l’assistència que es dóna a la ciutadania, ja que permet compartir metodologies, eines i recursos; afavoreix la col•laboració eficient entre proveïdors i dispositius sanitaris; facilita una visió integral del pacient i garanteix la interconnexió amb els sistemes d’història clínica compartida de Catalunya (HC3) i de recepta electrònica, entre d’altres.

La creació de les gerències compartides entre l’ICS i les empreses públiques de Lleida i Girona, com a eina per potenciar l’optimització dels recursos assistencials al territori, és un altre dels projectes rellevants del 2012 que permetrà establir sinergies, compartir protocols assistencials, treballar en equip, sumar expertesa i coneixement i, en definitiva, millorar la qualitat, la resolució i l’accessibilitat als serveis sanitaris de les dues institucions públiques sanitàries més grans d’aquestes ciutats.


L’Institut Català de la Salut en xifres

Amb una plantilla de 39.720 professionals, l’ICS és l’empresa pública de serveis de salut més gran de Catalunya i presta atenció sanitària a gairebé sis milions d’usuaris, xifra que suposa el 75% del total d’assegurats a Catalunya.

Actualment, l’ICS gestiona 288 equips d’atenció primària, 4 dels quals amb gestió compartida amb altres entitats, que presten serveis en 328 centres d’atenció primària i 673 consultoris locals. També compta amb 8 hospitals de referència dins la xarxa hospitalària d’utilització pública (Vall d’Hebron, Bellvitge, Germans Trias, Joan XXIII, Josep Trueta, Arnau de Vilanova, Verge de la Cinta i Viladecans).

A més de l’activitat assistencial, l’ICS desenvolupa una gran activitat científica a través dels set instituts de recerca integrats als centres hospitalaris i d’atenció primària. En el camp de la docència, l’ICS forma en els seus centres 2.400 especialistes de 50 especialitats diferents en ciències de la salut. També acull més de 4.500 alumnes de pregrau de medicina, infermeria, odontologia i altres ensenyaments.

En un dia els professionals de l’ICS realitzen més de 152.000 visites als centres d’atenció primària, 717 intervencions quirúrgiques, 1.909 visites d’urgències hospitalàries, 10.903 visites a consultes externes i 873 sessions d’hospital de dia.

enllaç intranet ICS.  http://weblleida.cpd1.grupics.intranet/cake/noticias/show/2792

enllaç Memòria 2012 ICS http://www.gencat.cat/ics/infocorp/memoria2012/ICS2012/index.html


<< Torna