Notícies

Les motivacions fan fugir la síndrome postvacacional

No eliminar per complet els hàbits d'oci duts a terme durant les vacances és un dels consells dels experts per evitar patir la síndrome postvacacional.

M. Romera
Aquest transtorn adaptatiu , no considerat una malaltia , genera un estat depressiu en els pacients que els incapacita per exercir les responsabilitats del seu lloc de treball adequadament.  Faltes d'atenció, malestar o desgana , els símptomes més  destacats encara que, segons el psicòleg de l'Hospital Santa Maria de Lleida , Joan Marc Dolcet , varien segons la personalitat de cada persona .

Dolcet recomana continuar amb aquells al · licients que permeten desconnectar de la rutina laboral .  Anar a prendre un refresc , fer alguna activitat o esport poden evadir la ment de l'estrès del treball i alleujar , en la mesura del possible, la depressió de tornar a treballar. La durada de les vacances també influència en el moment de patir , o no , la síndrome postvacacional .  " No és el mateix estar un mes sense aparacer pel treball , d'estar només 15 dies" , apunta Dolcet . Un altre dels aspectes que poden ajudar a fer més suportable la tornada a la rutina és la de tenir uns dies de conscienciació , és a dir , no tornar de viatge avui i acudir a la feina demà .  El més recomanable és estar uns dies abans a casa i per la ciutat on vius per adaptar de nou als hàbits normals del teu dia a dia .

No hi ha distinció entre homes i dones , tot i que sí que sol diagnosticar aquesta síndrome a persones menors de 45 anys . Dolcet afirma que la persona afectada no hauria de tenir més símptomes que els ja nomenats , de no ser així , el psicòleg recomana analitzar quins problemes té realment el pacient .

Referent a les professions més susceptibles d'ocasionar aquest tipus de depressió estacional són aquelles que infonguin molta pressió sobre el treballador.  Evidentment , com més gran és la teva responsabilitat en una empresa, major és l'estrès que et provoca . Saber que a l'arribar tindràs més feina que en marxar , és un altre dels aspectes que poden generar certa angoixa.

Dolcet destaca la novetat d'aquesta síndrome . "Abans no passava perquè l'estrès en què vivim avui en dia no és el d'abans" , apunta el psicòleg .  Els experts analitzen aquest transtorn més com una anècdota que com una preocupació mèdica.
Amb el pas dels dies les vacances passen a un segon pla i tot torna a la normalitat .

La Manyana , 5 setembre de 2013


AdjuntMida
Post Vacances LM 5 setembre 2013 20130905_recull.pdf166.53 KB
<< Torna