Notícies

L’Arnau ja factura gairebé mig milió d’euros al mes per serveis ‘privats’

Atencions per accidents de treball, de trànsit i proves, intervencions i ingressos derivats per mútues. L’any passat, els ingressos per aquesta via van créixer un 20%

J. MARTÍ
LLEIDA. L’Hospital Arnau de Vilanova està incrementant de forma substancial els ingressos per facturació a tercers: mútues, companyies d’assegurances privades i particulars. En els 8 primers mesos d’aquest any, la facturació per aquest concepte s’eleva a 3.726.931 euros, de manera que s’aproxima a gairebé mig milió al mes.  Aquesta xifra ja iguala la dels ingressos globals de la gerència territorial de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida el 2012 per aquesta via, de 3.737.975 euros. Aquest import també inclou la facturació a tercers dels CAP, encara que, en comparació amb la de l’Arnau, és molt reduïda.

El director econòmic financer de l’hospital, Àngel Ferrando, va detallar que del total facturat aquest any per l’Arnau, 471.800 euros són per accidents laborals; 972.900, per accidents de trànsit; partides de 565.000 i 1.220.000 euros a mútues i asseguradores privades per proves i hospitalitzacions derivades per aquestes o per l’atenció a determinats col·lectius, com els docents, que formen part de la Muface i l’assistència dels quals depèn d’una companyia privada i no del Catsalut. Així mateix, hi ha 125.000 euros més per proves diagnòstiques sense visita encarregades per altres centres i 370.000 euros per atenció a particulars, tot i que, en aquest cas, part de la quantitat s’acaba girant a mútues.

L’any passat, els ingressos per serveis a tercers ja van créixer un 20% i tot apunta que aquest any l’augment tornarà a ser sensible.

A més de la pujada de tarifes del 40% aplicada al març del 2012 per Salut, aquesta tendència també s’explica per la facturació més sistemàtica. Així, per exemple, totes les competicions esportives de base tenen una assegurança mèdica obligatòria, de manera que, si un nen es lesiona i és traslladat a l’Arnau de Vilanova, l’hospital pot cobrar el servei.

SISTEMATITZACIÓ
L’ICS sistematitza el cobrament a mútues i asseguradores de serveis que fa anys no facturava

Salut rebaixa en 11 milions en un any l’aportació a l’hospital i els CAP

La memòria de la gerència territorial de l’ICS a Lleida detalla que els ingressos a compte del Servei Català de la Salut van ser l’any passat de 200.449.090 euros, xifra que suposa una retallada d’11,4 milions respecte al 2011, un 5,38% menys.
Amb tota probabilitat, la pròrroga del pressupost comportarà en l’actual exercici una tisorada similar, que, en bona part, serà suportada pels treballadors a través de la supressió d’una paga extra decretada per la Generalitat.

Com va publicar aquest diari divendres, malgrat les retallades, l’Arnau va practicar un 7,28% més d’intervencions quirúrgiques.
Les operacions programades amb ingrés i les de cirurgia menor ambulatòria van ser les que més van créixer. La memòria del 2012 també indica que la despesa de funcionament per càpita de l’atenció primària (incloent-hi despeses de personal, material, tires reactives i proves) va ser de 133,29 euros, un 10,36% menys que el 2011, quan es va xifrar en 148,70 euros.

Segre, 18 setembre 2013


AdjuntMida
Facturacio ICS SEGRE 20130918_recull.pdf119.8 KB
<< Torna