Notícies

Augmenten els casos d’Alzheimer en menors de 65 anys, amb 400 a Lleida

La Unitat de Trastorns Cognitius lleidatana diagnostica un pacient de només 45 anys.

Aproximadament 20.000 lleidatans tenen actualment Alzheimer. D’aquests, uns 400 tenen menys de 65 anys, l’únic grup de població en què ha augmentat la incidència d’aquesta malaltia. Així ho ha constatat la Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida, que ha posat en marxa una nova tècnica per aconseguir una detecció precoç.

R. RÍOS
LLEIDA. La Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida ha constatat un augment dels casos d’Alzheimer en persones de menys de 65 anys en els últims deu anys. Actualment, els seus professionals tracten 130 malalts per sota d’aquesta edat, però es calcula que al conjunt de la província arribarien a ser uns 400. “Està augmentant la incidència de la malaltia en persones de menys de 65 anys. No està demostrat científicament quines en serien les causes, tot i que se sospita que darrere d’aquest increment hi podria haver l’estrès o la dieta. És cert que hi ha un factor hereditari, però hi ha sigut sempre”, explica Gerard Piñol, coordinador d’aquesta unitat lleidatana. En alguns casos la malaltia  pot ser molt precoç, com és el d’un pacient de la unitat de Lleida amb 45 anys, el cas més jove que han diagnosticat mai.

La xifra de 500 lleidatans de menys de 65 anys malalts representa una mica més del 2% de tots els veïns de Ponent que tenen Alzheimer, aproximadament uns 20.000, encara que molts estarien sense diagnosticar. “En total en veiem més casos, però no perquè augmenti la incidència (només ho fa per sota dels 65), sinó perquè es coneix més la malaltia, hi ha més consciència social i això fa que se’n diagnostiquin més”, reconeix el doctor Piñol, que xifra en 4.000 els pacients que atenen a la unitat.

Nova tècnica de detecció
El servei, que va inaugurar instal·lacions el passat mes de juliol a l’Hospital Santa Maria, va posar en marxa fa un any i mig una nova tècnica de diagnòstic amb biomarcadors que permet una detecció precoç de l’Alzheimer. Fins ara només es podia determinar a través d’un test o de neuroimatges quan la malaltia estava més avançada. 
“Quan apareixien els primers símptomes només podíem anar controlant el pacient, però ara podem saber-ho des del minut zero”, apunta Piñol. La nova prova consisteix en una punció lumbar per analitzar el líquid cefaloraquidi i predir si dèficits inicialment lleus d’una persona són deguts o no a l’Alzheimer. Amb aquesta tècnica ja han diagnosticat vuitanta lleidatans.

Segre, 21 setembre 2013


AdjuntMida
DIA mundia ALZHEIMER 20130921i22_recull.pdf163.73 KB
<< Torna