Notícies

L'Arnau diagnostica 180 casos de càncer de pulmó a l'any , un dels més letals

Si la malaltia s'arriba a detectar a temps , el nivell de curació és de fins al 50% .   Les causes de patir són diverses , però el fumar és la principal amb diferència


LLEIDA M.ROMERA
La freqüència del càncer de mama , de còlon i de pulmó en el nostre medi és molt similar . Tot i així , el càncer de pulmó mata més gent que els altres dos tumors junts. Així ho assegura l'oncòleg i especialista en tumors de pulmó de l' Hospital Arnau de Vilanova , Diego Márquez, que informa que a Lleida es detecten a l'any fins a 180 nous casos .

La detecció precoç és fonamental per millorar la supervivència .
Márquez afirma que si un pacient és diagnosticat aviat , el nivell de curació pot ser de fins al 50% . Per contra, si el tumor està avançat , la curació s'aconsegueix amb dificultat . En aquest sentit , Márquez lloa l'evolució clínica dels últims anys , en diagnòstic i tractament . Avui en dia , persones amb càncer de pulmó poden allargar la seva vida en anys , quan vivien mesos i , a més , ho aconsegueixen amb una qualitat de vida millor .

Un aspecte a destacar és la Unitat de Diagnòstic Ràpid de Càncer de Pulmó de l'Arnau . Aquesta és una àrea especialitzada que , en cas que el metge de capçalera sospiti sobre un possible tumor al pacient , pot derivar i , en menys d'un mes , començar el tractament .

D'altra banda , Márquez destaca que si " ningú al món fumés , les dones patirien més càncer de pulmó" per tenir tendència a això. Actualment , les xifres comencen a igualar ja que gairebé en la mateixa mesura , fumen homes que dones . Més del 90% de casos de càncer de pulmó són produïts pel tabac , fet que s'activa cada vegada més el negoci dels cigars
electrònics , que per l'oncòleg són una altra eina més si aconsegueixen eradicar del tot l'addicció .

Els experts afirmen que el tractament és " molt car"

LLEIDA • L'oncòleg especialista en tumors de pulmó de l' Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida , Diego Márquez , assegura que el cost d'un tractament per a persones amb càncer no és car , "és caríssim" , puntualitza .

Fins ara , aquests medicaments estan subvencionats per la Seguretat Social . A partir de l'1 d'octubre, els pacients no ingressats hauran d'assumir una "aportació reduïda " pels medicaments per tractar malalties greus que es dispensen als serveis de farmàcia dels hospitals , amb un màxim de 4,2 euros per envàs . Quan la dispensació no s'ajusti a l'envàs comercial , el càlcul de l'aportació es farà de manera "proporcional " a la medicació subministrada .
Ja han estat diverses les comunitats autònomes que han mostrat el seu rebuig davant aquesta nova mesura i , també , alguns partits polítics han alçat la seva " no " davant un Govern disposat a aplicar-la.

La Manyana , 24 setembre de 2013


AdjuntMida
cancer Pulmo 20130924_recull.pdf105.75 KB
<< Torna