Notícies

Nova teràpia contra el càncer de mama provada a Lleida

Sanitat autoritza un tractament en la investigació del qual va participar l’Arnau

R. RÍOS/AGÈNCIES
LLEIDA/MADRID. El ministeri de Sanitat ha autoritzat el finançament en el Sistema Nacional de Salut del fàrmac pertuzumab, comercialitzat com Perjeta per Roche, indicat per al tractament del càncer de mama HER2 positiu (representa més del 20% dels casos diagnosticats) quan fa metàstasi (en un percentatge menor).

El vistiplau, fa un any, europeu i ara espanyol, està basat en els resultats positius de l’estudi internacional Cleopatra, en el qual la Unitat de Mama de l’Arnau de Vilanova de Lleida ha participat aportant algunes de les 808 pacients a assajos clínics juntament amb 250 centres més de 19 països. “S’ha demostrat que és molt efectiu en aquest tipus de tumor quan hi ha metàstasi. Combina dos fàrmacs (trastuzumab i pertuzumab) sobre una mateixa diana exercint un doble bloqueig”, va explicar ahir en declaracions a aquest diari Edelmir Iglesias, responsable de la unitat de l’hospital lleidatà.

El principal benefici d’aquest medicament, l’ús del qual podrà generalitzar-se ara després d’estar sotmès únicament a assajos, és que aconsegueix augmentar la supervivència d’aquests pacients en un 35 per cent. “És el més agressiu i mortal. Estem davant d’una de les innovacions terapèutiques més rellevants dels últims 15 anys”, va reconèixer ahir Miguel Martín, cap del servei d’Oncologia Mèdica del Gregorio Marañón, en la presentació de l’avanç. 

Ajuda per a l’IRB Lleida
En un altre ordre de coses, l’associació Beca Marta Santamaria va entregar la setmana passada al director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida), Xavier Matias Guiu, 1.690 euros per col·laborar en les seues investigacions sobre el càncer de mama. La recaptació es va aconseguir amb l’entitat Go Go Runners en la II Cursa de la Dona a Lleida el mes de març passat.

L’IRB Lleida destinarà l’aportació al projecte Càncer de mama: utilitat pronòstic dels perfils d’expressió proteica en pacients amb tumor residual viable després de la quimioteràpia neoajudant. Està basat en el càncer de mama del tipus triple negatiu (CMTN),un dels més agressius.

Segre,  27 de juny de 2014


<< Torna