Notícies

ANIMATE: Un nou projecte europeu per evitar la pèrdua de coneixements entre generacions

El projecte pretén solucionar el problema de la pèrdua de coneixement al jubilar-se els treballadors més experts, transmetent a les generacions més joves i qui més pateixen la desocupació, l'experiència adquirida en els anys laborals.

Hi participen 5 entitats de 3 països europeus (Espanya, Regne Unit i Suïssa), entre les quals es troba el Grup de Recerca en Cures de Salut de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida.

Fotografia: Membres de GRECS participants del projecte ANIMATE. D'esquerra a dreta: Joan Blanco, Olga Malas, Jordi Martínez, Eva Barallat, Montserrat Gea, Josep Maria Martínez i Jordi Ballesté. Font: GRECS/IRBLleida

Investigadors del Grup de Recerca en Cures de Salut (GRECS) de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), de l’Hospital Santa Maria de Lleida (HSM) i de la Universitat de Lleida (UdL) participen en un projecte d’àmbit europeu d’aplicació de noves tecnologies per abordar un dels principals problemes del salt generacional: la pèrdua de coneixement potenciada per la falta de transmissió d'experiències entre les generacions més grans i les més joves.

ANIMATE (sigles en anglès de intergenerAtioNal communIty for coMpAny knowledge TransfEr) fomentarà la idea de contractar treballadors amb experiència i inactius, per educar els seus empleats i donar suport als projectes de l'empresa. Desenvoluparan una plataforma web intuïtiva i fàcilment navegable que posarà en contacte diverses companyies de diferents localitats i permetrà l'accés a tot tipus d'usuaris. A més, estarà enfocada en l'intercanvi de coneixements i experiències de treballadors entre empreses.

D’acord amb la seva línia de recerca en aprenentatge intergeneracional i envelliment actiu i saludable, els investigadors de l’IRBLleida-HSM duran a terme els estudis en fase pilot de la plataforma, avaluant la seva utilitat en els usuaris finals com és la gent gran i els treballadors més joves. Les proves pilot de la plataforma ANIMATE començaran el proper mes de setembre i es faran en un grup de 100 persones, amb edats compreses entre 50-65 anys i jubilades de les unitats d’Hospitalització, Atenció Primària i Sòciosanitària de l’HSM. La intenció és que aquests usuaris finals puguin aportar millores en temps real a la construcció de la plataforma a través dels seus comentaris i impressions.

Per aquest desenvolupament de 3 anys, el projecte costarà uns 2 M d’euros dels quals 1,05 M d’euros són aportats pel programa d’ajuts europeu Ambient Assisted Living (AAL) del 7è Programa Marc. Els investigadors del GRECS de l’IRBLleida-HSM disposaran de 72.000 euros aportats per l’Instituto de Salud Carlos III per fer les proves dels prototips de la plataforma amb la gent gran a Lleida.

El programa europeu AMBIENT ASSITED LIVING (AAL)

ANIMATE és un projecte finançat pel programa europeu AAL de col·laboració público-privada. Aquest programa té per finalitat millorar la qualitat de vida de la gent gran a través del desenvolupament i la utilització de solucions innovadores sostenibles basades en les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) que realment responguin a les seves necessitats.

GRUP DE CURES DE SALUT

És un grup de recerca multidisciplinar format per infermeres, fisioterapeutes i altres professionals de la salut tant de la Facultat d'Infermeria (Universitat de Lleida) com de la pràctica clínica (Hospital Santa Maria – Gestió de Serveis Sanitaris, Hospital Universitari Arnau de Vilanova i Atenció Primària de la regió de Lleida). Les principals línies de recerca del GRECS són l’envelliment actiu i saludable, l’aprenentatge intergeneracional, els cuidatges de salut i l’atenció primària. El grup participa en diferents iniciatives de recerca nacional i internacionals, a més d’oferir formació en altres àmbits de la recerca.

Lleida, 18 de setembre de 2014

 


<< Torna