Notícies

Nova Unitat Hospitalària Especialitzada en Discapacitat Intel·lectual a Lleida

Començarà l’activitat a principis de novembre al Centre Assistencial Sant Joan de Déu d'Almacelles

El dimecres, 24 de setembre, el 1r Conseller de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, Germà Eduardo Ribes, el director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida i l’Alt Pirineu i l’Aran, Josep Pifarré, i el director dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Lleida, Josep Maria Forné, han presentat la nova Unitat Hospitalària Especialitzada en Discapacitat Intel·lectual (UHEDI) d'Almacelles (Lleida) que entrarà en funcionament a principis de novembre. A la presentació han estat acompanyats de l’alcalde d’Almacelles, Josep Ibarz, del president de la Federació Allem, Antoni Mateus, i del president de la Coordinadora d’Associacions de Salut Mental a Lleida, Josep Lavin
Durant la presentació, el Dr. Josep Pifarré, director dels SSTT de Salut a Lleida i l’Alt Pirineu i l’Aran, ha destacat que “aquesta és una unitat molt esperada pel sector i els usuaris de les Terres de Lleida, ja que fins ara s’havien de desplaçar a Reus per rebre aquesta assistència”, ha agraït a tots els agents implicats en la posada en marxa de la nova unitat per la feina feta i ha fet especial menció als treballadors del Centre Assistencial Sant Joan de Déu d’Almacelles “per la tasca del dia a dia i per millorar la qualitat de vida dels pacients als quals atenen”.
En la seva intervenció, el Germà Eduardo Ribes, 1r Conseller de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, ha explicat que des de la institució “seguim apostant pels col·lectius vulnerables amb una trajectòria de gairebé 50 anys a Almacelles i la nostra voluntat és continuar i atendre les necessitats que sorgeixin, adaptant i ampliant instal·lacions per adequar-les a aquestes necessitats”.
La UHEDI se suma a la resta d'unitats d'hospitalització de curta i mitja estada, amb un alt grau d’especialització, ja desplegades a Catalunya (Barcelona, Girona i Tarragona) dirigida a l'atenció de persones, majors de 18 anys, amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental i/o greus trastorns de conducta que precisen un pla global d’atenció, un context contenidor, i un alt nivell de suport per al seu tractament, amb l’objectiu del seu retorn als equipaments comunitaris de les xarxes de Salut Mental i de Serveis Socials. El servei, d'assistència pública, està finançat, de forma conjunta, pels Departaments de Salut i Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya. 
En aquest sentit, el director dels SSTT de Benestar Social i Família a Lleida, Josep Maria Forné, ha destacat que “la posada en servei d’aquesta nova unitat demostra la voluntat del Govern de Catalunya de complir amb els seus compromisos” i ha posat de manifest la necessitat d’aquest servei al territori. 
Aquest servei està totalment integrat en la xarxa dels recursos d’assistència comunitària i coordinat amb tots els serveis de la xarxa amb l’objectiu de procurar la continuïtat del projecte individual de les persones ateses. Per les característiques i el perfil de les persones que acull, la unitat s'estructura amb una capacitat reduïda de places que afavoreixi la convivència, alts ratis de professionals, i amplis espais físics; tot seguint un model assistencial centrat en la persona que es desenvolupa mitjançant plans integrals individuals i intensius.
La UHEDI respon a la demanda provinent dels serveis comunitaris, organitzant un pla global d’atenció estable aplicable a llarg termini, tot i fent possible un sistema de gestió territorial integrada dels serveis. El recurs es mostra necessari per a les persones a qui es dirigeix, en situació de descompensació clínica; donats els greus problemes de comportament i/o manifestacions psíquiques que es produeixen, amb una important alteració social i de l’entorn; i tenint en compte la dificultat de la seva atenció als dispositius existents. 
Tot i que és un recurs de referència supraterritorial intenta adaptar-se a les necessitats del territori segons un model de desplegament equivalent per àmbit territorial. Compta amb 12 places assistencials concertades i preveu una durada mitjana per estada de 6 a 9 mesos, encara que aquesta es pugui allargar a períodes superiors. En aquest sentit, el Dr. Pifarré ha explicat que “les 12 places que es posen en funcionament a Almacelles són places d’hospitalització de nova creació que se sumen i fan augmentar el total de places existents a Catalunya per atendre a una població doblement vulnerable, ja que pateixen, per una banda, discapacitat intel·lectual i, per una altra, algun trastorn de conducta”. 
L’atenció és multidisciplinària, mitjançant un equip format per personal d’atenció directa (auxiliars d'infermeria i monitors/es), diplomats/es o graduats/es en infermeria, diplomats/es o graduat/es en treball social, terapeuta ocupacional o educador/a social, psicòleg/a clínic/a, metge/ssa psiquiatra, metge/ssa internista o de família. L’accés a la Unitat es troba regulat pel Grup d’Estudi i Derivació (GED) de la zona, i depèn de la situació clínica de cada persona i de la disponibilitat de llits, seguint els protocols de gestió de la demanda d’ingrés i de gestió de la llista d’espera.
Els principals objectius específics assistencials són:
  • El diagnòstic i tractament de patologies presents.
  • La reducció/remissió de les conductes desadaptades.
  • L'aprenentatge de conductes adaptades.
  • L'atenció de la conflictiva emocional.
  • El desenvolupament dels hàbits d’autonomia personal i social.
  • L'afavoriment dels vincles interpersonals i familiars.
  • Estudiar les necessitats i la cerca del recurs posterior més idoni.
  • Aconseguir la  inserció social i ocupacional.
  • Garantir la continuïtat del projecte individual terapèutic i de rehabilitació.
  • La millora de la qualitat de vida de la persona.
  • Realitzar temporalment el servei substitutori de la llar, garantint la cura i seguretat de les persones.
  • La coordinació amb els serveis implicats de la xarxa assistencial.
  • La formació, recerca i docència en l'àmbit d'actuació.

Comunicació GSS, 25 de setembre de 2014


<< Torna