Notícies

Experiència pionera a Lleida per detectar pacients amb dislèxia gràcies a la telemedicina

Durant aquest 2014 s’han atès més de 2.000 consultes de totes les especialitats a través de la consultoria virtual al territori lleidatà

L’atenció primària de Lleida compta amb una experiència pionera en telemedicina per ajudar a detectar i accelerar el procés de diagnòstic de les persones amb dislèxia. Aquesta consultoria virtual, que va començar a funcionar el passat mes d’abril, se suma a les consultories a distància sense malalt (CADSM) que des de fa dos anys estan en funcionament al territori de Lleida i que serveixen de via directa entre l’atenció primària i 20 especialitats hospitalàries. Es tracta d’experiències vinculades a la línia 3 d’actuació del Pla de salut 2011-2015, per aconseguir un sistema integrat més resolutiu des dels primers nivells i al territori, i de millora de la resolució en els àmbits de relació més freqüents entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada.
En concret, en el cas de la dislèxia, es tracta d’una consultoria mixta, presencial i no presencial, gràcies a la qual qualsevol professional de l’atenció primària, davant la sospita que un pacient pugui tenir dislèxia (principalment pediatres, ja que el diagnòstic es realitza en la infància) tenen l’opció de realitzar la primera consulta virtual en una agenda que té oberta el Dr. Josep Lluís Cruz, metge de família del CAP Rambla Ferran, i expert en temes de dislèxia.
 
Un cop realitzat aquest primer contacte no presencial es dirigeix tant al pacient com a la família, si així ho creu convenient el metge expert, a la consulta presencial de dislèxia on es fa un primer abordatge del cas i es dóna orientació i informació. Amb aquesta consulta s’accelera el procés de diagnòstic de la dislèxia que correspon fer als equips d’assessorament i orientació psicopedagògica (EAP) del Departament d’Ensenyament. 
 
A partir d’aquí, des de la consultoria virtual es fa un seguiment, treball en grup amb altres persones amb aquest trastorn i les famílies, així com treball en xarxa gràcies a la utilització de les noves tecnologies, principalment per dues vies: la compartició de documents d’interès entre professionals i pacients/famílies a través d’un entorn virtual i un grup tancat de facebook per comentar detalls i incidències dins d’un grup de treball també format per professionals de la salut i pacients i familiars.
La novetat d’aquesta consultoria mixta en dislèxia és que posa en contacte professionals dins de la mateixa atenció primària. En aquesta modalitat, cal destacar també la posada en marxa recentment de les CADSM de ferides i vacunes.
 
Més de 2.000 consultes ateses amb la telemedicina a Lleida aquest 2014
 
Des de fa dos anys Lleida disposa de consultories a distància sense malalt (CADSM) que serveixen en aquests moments de via directa entre l’atenció primària i 20 especialitats hospitalàries i que generen una mitjana de més de 200 consultes mensuals, més de 2.000 durant aquest 2014. Amb aquestes consultories s’eviten desplaçaments als pacients, sobretot en condicions en què hi ha una reducció de les condicions de mobilitat o en àmbits rurals, on el guany és encara superior, alhora que es guanya en agilitat i s’optimitzen les demores en l’assistència al pacient.
 
Aquest tipus de consultes, utilitzant els mitjans tècnics habituals dels professionals de salut en consulta, posen en contacte directe els professionals dels diferents àmbits assistencials (Atenció Primària i Atenció Hospitalària) per tal de guanyar agilitat i eficiència en l’atenció al pacient.
 
En aquest circuit, el professional d’atenció primària exposa un dubte assistencial al professional de l’àmbit hospitalari i aquest, amb l’anamnesi, exploració i proves complementàries aportades pel metge de família, realitza una aproximació diagnòstica o dóna consells i/o recomanacions de com abordar la patologia que presenta el pacient. Si el pacient requereix ser atès de forma presencial a partir de la primera aproximació virtual, aquest és reconduït a les consultes per tal de ser valorat in situ pel professional corresponent.
 
Entre les CADSM més destacades al territori de Lleida trobem la de teledermatologia, pendent d’una millora important gràcies a noves eines tècniques que l’optimitzaran en els propers mesos;,la de traumatologia; la CADSM amb el servei de rehabilitació per la prescripció d’aparells ortoprotèsics com cadires de rodes i caminadors en pacients amb mobilitat reduïda, a qui, sense moure’s del domicili, se’ls fa arribar l’autorització a casa per tal que procedeixin a l’adquisició de les mateixes; així com les noves incorporacions al circuit com la consultoria a distància sense malalt amb la Unitat del Dolor i amb el servei d’al·lergologia.
 
Pla de salut 2011-2015
 
El Pla de salut 2011-2015 és el marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut, en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. Aquest document estratègic articula la reforma del sistema sanitari català sobre tres eixos d’acció que donen resposta a les noves necessitats socials: l’abordatge de les malalties més comunes, l’atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa.
 
Línia 3 d’actuació. Un sistema integrat més resolutiu des dels primers nivells i al territori
 
La telemedicina i consultoria virtual és una experiència vinculada a la línia 3 d’actuació del Pla de salut 2011-2015, dins el projecte estratègic 3.1 per millorar la resolució en els àmbits de relació més freqüent entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada, i que té com a objectiu per al 2015 reduir el nombre de visites a l’atenció especialitzada per oftalmologia, malalties de l’aparell locomotor, salut mental, dermatologia i urologia en un 10-15% segons l’especialitat. Alhora reduir el temps d’espera a la visita de l’especialista i per a proves diagnòstiques en un 10%.

<< Torna