Notícies

Primer plenari de l’Observatori Ciutadà del Sistema Integral de Salut Lleida Pirineu

Avui, la quinzena de representants d’entitats i societats civil, amb el president del Banc d’Aliments de Lleida al capdavant, s’han reunit per debatre i aportar suggeriments en el procés de constitució del SIS

Avui dimecres, 14 de gener, l’Observatori Ciutadà (OC) del Sistema Integral de Salut (SIS) Lleida Pirineu s’ha reunit en el marc de la primera sessió plenària del nou ens consultiu en el transcurs de la qual, la quinzena de representants d’entitats i societat civil que formen l’OC han analitzat i debatut les propostes del Conveni Regulador de la creació del SIS i els seus estatuts. Així mateix, han fet lectura de l’acta de Constitució de l’OC i s’ha constituït el Ple i la Comissió Permanent de l’OC. A més, s’ha parlat del pla de treball i actuacions, així com del Reglament intern que regirà el propi OC.
Després de la reunió, el president de l’Observatori Ciutadà, Joan Ramon Saura, ha explicat que “avui l’OC ha començat a caminar amb el disseny d’un pla de treball que es concretarà, primer a nivell intern amb dos o tres reunions més del plenari”. Un cop definides les línies de treball de l’OC, està previst “rebre als diferents sectors a favor i en contra del SIS perquè puguin explicar els seus punts de vista i que des de l’OC se’ls pugui adreçar les preguntes que l’OC consideri oportunes”. A més, Saura ha explicat que l’OC té previst reunir-se també amb col·legis professionals i usuaris de la sanitat pública, així com altres col·lectius que ho sol·licitin.
Saura ha recordat que un observatori no té mai capacitat resolutiva ni executiva. En aquest sentit, ha destacat que l’OC és un espai de diàleg que pretén analitzar tendències i contrastar opinions.
Membres de l’Observatori Ciutadà
Els membres de l’OC convocats per avui eren: Joan Ramon Saura, president del Banc d’Aliments de Lleida i president Fundació Verge Blanca; Mercè Ruiz, delegada a Lleida Coordinació Usuaris de la Sanitat; Josep Maria Fornós, president de Fesalut; Mercè Batlle, presidenta d’AREMI; Joaquim Mateo, president de les Associacions de Veïns de Lleida; Antonio Baró, president de l’Associació de Veïns de Balàfia; Sebastià Barranco, responsable de l’equip protecció de la Salut Segarra-Noguera-Pla d’Urgell del Departament de Salut; Mar Peña, coordinadora de Treball Social de l’Atenció Primària de Salut de l’ICS a Lleida; Rafa Gimena, president de la Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Mari Carmen Mayayo, diplomada en Infermeria, llicenciada en Psicologia i Cap d’Unitat de l’Atenció a l’Usuari de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova; Maria Teresa Montanuy, diplomada en Infermeria, directora de l’equip de l’Atenció Primària de Tremp i regidora de l’Ajuntament de Tremp; Miquel Maria Bretxa, metge de família i director de l’equip de l’Atenció Primària del Pallars Sobirà; Josep Lavin, president Associació Salut Mental del Pla d’Urgell i de la federació de Salut Mental Terres de Lleida; Josep Maria Forné, delegat de Benestar Social i Família; Carmina Escolà, llicenciada en Dret, assessora jurídica de GSS; Rosa Sabaté, economista del Consell Comarcal de la Noguera i Jordi Culleré, advocat en exercici lliure
En què consisteix l’Observatori Ciutadà
L'OC és l'òrgan més ampli de participació, informació i representació del teixit ciutadà, des del qual s'analitzaran i debatran les actuacions del procés de constitució del SIS. Té la finalitat d’afavorir la transparència, el retiment de comptes i la generació de coneixement en el procés de constitució del SIS, posant a disposició dels ciutadans, professionals i associacions veïnals, entre altres agents socials, la informació necessària amb imparcialitat i rigor.
Així mateix, també promourà i fomentarà la informació sobre el procés de constitució del SIS en la ciutadania i impulsarà els debats constructius tant en l’àmbit assistencial, legal i  econòmic, entre altres.
El Ple i la Comissió Permanent
Els òrgans de govern de l’OC del SIS són, per una banda el ple, format per representants d’entitats i ciutadans escollits sota el criteri de pluralitat i diversitat, i que està presidit per Joan Ramon Saura, president del Banc d’Aliments de Lleida, tal com es va acordar. Entre altres funcions, és el representant de l’Observatori, el responsable de convocar el ple, dirigir-ne els debats i garantir-ne el bon funcionament. Així mateix, exerceix d’interlocutor entre els membres del ple i la Regió Sanitària de Lleida i la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran.
El ple es reuneix de manera ordinària cada 3 setmanes i la vigència de l’OC s’esdevindrà fins a la constitució legal del SIS, tot i que el ple podrà proposar la pròrroga de la seva vigència.
La Comissió Permanent
D’altra banda, la Comissió Permanent estarà formada per un màxim de 20 persones, membres totes elles del ple i nomenades per la presidència i a proposta de la resta de membres del plenari. En formaran part en condició de membres nats el president, el vicepresident i el secretari.
Les seves funcions seran entre altres elaborar l'ordre del dia i preparar les sessions del Ple, informar els membres del Ple sobre l’estat de les actuacions realitzades, recopilar i valorar els suggeriments i les consultes així com elaborar les propostes i els informes sobre les matèries al Ple o coordinar les comissions i grups de treball, entre altres.
 
 
 
Premsa i Comunicació Departament Salut_Lleida
Lleida, 14 de gener de 2015

<< Torna