Notícies

El Sistema Integral de Salut afavoreix la col·laboració entre hospitals i Atenció Primària de Lleida en la prevenció i detecció precoç de les malalties cardiovasculars

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort i invalidesa als països desenvolupats

L’any 2012, la mortalitat a Lleida per malalties del sistema circulatori fou del 30%

Amb el Sistema Integral de Salut es crea LLEIDA HTA, formada per la unitat UDETMA de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, la Unitat de Factors de Risc Cardiovascular de l’Hospital de Santa Maria i l’Atenció Primària

El Sistema Integral de Salut (SIS) permetrà la col·laboració entre els dos centres hospitalaris de Lleida (Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i el Servei de Medicina Interna de l’Hospital Santa Maria) i Atenció Primària en la prevenció i detecció precoç de les malalties cardiovasculars. Fruit d’aquest treball conjunt es crea LLEIDA HTA, una unitat de referència centrada en la hipertensió arterial, un dels factors de risc de les malalties cardiovasculars. La Dra. Elvira Fernández, cap de Servei de Nefrologia de l’HUAV i cap de la Unitat de Detecció i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA), el Dr. Gerard Torres, responsable de la Unitat de Factors de Risc Cardiovascular de l’Hospital de Santa Maria de Lleida, gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) i els referents d’Atenció Primària han fet possible aquest treball col·laboratiu i l’elaboració de les rutes assistencials de Nefrologia, Hipertensió i Risc Vascular.

 “Les malalties cardiovasculars causen un 30% de les morts al nostre país, sent la primera causa de mort i invalidesa als països desenvolupats”, explica la Dra. Elvira Fernández. Que afegeix que, tot i que s’han millorat substancialment els tractaments en fase aguda (codi infart, codi ictus), la seva incidència està lluny de veure’s reduïda; “per això és tan important la prevenció i la detecció precoç de la malaltia, i aquí és on és clau l’atenció primària, la més propera al ciutadà, i on és bàsica la figura del metge de capçalera”. La responsable de l’UDETMA ha recordat que “aquesta integració funcional de professionals, que uneixen esforços per millorar la qualitat assistencial i investigadora, és un exemple pràctic d’integració que persegueix el SIS Lleida Pirineu, sense aquests primers passos del SIS no hagués estat possible disposar d’aquests referents, entre altres avenços”.

Així ho ha destacat Fernández en el marc de la XV Jornada d’Actualització de Factors de Risc de la Malaltia Vascular que s’ha celebrat avui, dissabte, 28 de febrer, organitzada per la Unitat de Factors de Risc Cardiovascular de GSS i l’UDETMA, a l'aula magna del Campus de Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida.

El Dr. Gerard Torres ha destacat “el treball conjunt i coordinat entre l’Atenció Primària, l’especialitzada i la recerca en l’estudi i tractament de la malaltia vascular, fent possible una aproximació des de totes les vessants per millorar la prevenció, la detecció precoç i l’atenció als pacients”. I ha afegit que “aquesta jornada, en la seva quinzena edició, es consolida a les Terres de Ponent com un fòrum per a la formació continuada i el debat científic en risc cardiovascular”.

Prop de 200 professionals de la salut han seguit la jornada, que compta amb el suport de la Societat Catalana d’Hipertensió Arterial.

 

Comunicació Salut_Lleida- GSS, 28 de febrer de 2015


<< Torna