Notícies

La Unitat de Malaltia Celíaca de l’Arnau participa en el projecte de l’Associació d’Amics del Sàhara, guanyador del XIII Premi de la Solidaritat en l’Àmbit Sanitari

El projecte Vacances en pau preveu el cribratge de la malaltia celíaca en els infants acollits

El Col•legi Oficial de Metges de Lleida ha atorgat el XIII Premi de la Solidaritat en l’Àmbit Sanitari a l’Associació d’Amics del Sàhara de les Terres de Ponent pel seu projecte Vacances en pau, que preveu el cribratge de la malaltia celíaca, a través de l’analítica general, la valoració de la Unitat de Malaltia Celíaca de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, i un programa inicial per divulgar la dieta sense gluten als campaments de refugiats saharians.

Atès que la prevalença de la celiaquia entre els sahrauís és molt alta (5,6%), la Unitat proporcionarà informació i educació sobre la dieta sense gluten als infants afectats i traduirà els díptics informatius sobre la malaltia al hassanita, que és el dialecte dels refugiats del Sàhara. El material divulgatiu es lliurarà als nens i les nenes, perquè se l’enduguin a l’escola i a casa. 

En una fase posterior, la Unitat de Malaltia Celíaca eixamplarà el cribratge a familiars directes dels nens diagnosticats, mitjançant tests ràpids (amb equips comercialitzats), i establirà programes locals de divulgació de la malaltia i de la dieta sense gluten als dispensaris situats als campaments.

L’Associació d’Amics del Sàhara de les Terres de Ponent, fundada l’any 2006, desenvolupa cada estiu el projecte Vacances en pau. Famílies lleidatanes acullen nens i nenes sahrauís, que provenen dels campaments de refugiats a Tindouf, per garantir-los una alimentació adequada durant la seva estada a Lleida, complir el calendari de vacunacions, detectar problemes de salut i proporcionar-los atenció mèdica, entre altres actuacions.

 

21 de maig de 2015


<< Torna