Notícies

La cirurgia menor ambulatòria que es realitza als CAP enriqueix i complementa l’activitat preventiva, diagnòstica i terapèutica dels facultatius de l’atenció primària

La cirurgia menor ambulatòria és una prestació més de l’assistència integral que ofereixen els centres d’atenció primària de Lleida

La cirurgia menor ambulatòria inclou les prestacions que tenen com a característica comuna l’aplicació de procediments quirúrgics i d’altres intervencions senzilles, de curta durada, que es realitzen habitualment en teixits superficials o de fàcil accés, que requereixen en general anestèsia local i que tenen poc risc de complicacions postquirúrgiques.

La majoria dels CAP de Lleida inclouen la cirurgia menor en la seva carta de serveis, ja que aquesta tècnica enriqueix i complementa l’activitat preventiva, diagnòstica i terapèutica dels professionals de medicina d’atenció primària i augmenta la satisfacció dels pacients, ja que reben atenció en un temps d’espera quirúrgica menor i fan menys desplaçaments innecessaris a l’hospital. Tot això possibilita una millor relació professional–pacient i s’aconsegueix una millora de l’eficiència en la utilització de recursos sanitaris.

Entre els processos assistencials que s’intervenen als CAP de Lleida, es troben el tractament de les ungles encarnades; l’extirpació de petits fibromes, quists sebacis, papil•lomes o berrugues; el drenatge d’abscessos; la neteja, el desbridament i la sutura de ferides, i altres processos com ara l’extirpació de cossos estranys de les ferides.

Les tècniques més utilitzades són l’exèresi quirúrgica (incisió a la pell per retirar els teixits, que requereix punts de sutura) i la crioteràpia (aplicació de fred sobre la pell, que produeix una destrucció local del teixit de forma eficaç i controlada). També s’hi inclouen les infiltracions a les articulacions per problemes osteoarticulars, com ara tendinitis o dolors articulars.

El CAP de Cappont és un dels centres on es pràctica més cirurgia menor, ja que la inclou des de l’any 2010 a la carta de serveis. Aquest centre realitza una mitjana anual de 255 visites en cirurgia menor dermatològica i de 300 infiltracions.

Informació via, comunicació ICS

4 de juny de 2015
 


<< Torna