Notícies

Un de cada dos pacients atesos a la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria deixa de fumar

En deu anys de funcionament, la Unitat ha realitzat 2.362 primeres visites per deshabituació del tabac

La Unitat empra les noves tecnologies i les xarxes socials per aconseguir una major adherència al tractament
Un de cada dos pacients atesos a la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, gestionat per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, han deixat de fumar amb l’ajuda de les teràpies que hi apliquen, entre les quals es troben les tradicionals com la consulta amb l’especialista, teràpia de grup amb pacient expert i les més innovadores basades en les noves tecnologies (enviament d’SMS, aplicació per al mòbil, grup de Whatsapp i correu electrònic) i les xarxes socials (perfil de Facebook) per aconseguir una major adherència al tractament.
El coordinador de la Unitat de Tabaquisme, el Dr. Francesc Abella, ha fet balanç avui dels resultats aconseguits en aquests primers deu anys de funcionament i ha ressaltat l’atenció de 2.362 primeres visites en la deshabituació del tabac. Abella ha explicat que l’edat mitjana dels pacients que han acudit a la primera visita és de 46,04 anys en el cas dels homes i de 43,33 anys en el cas de les dones, que fumaven de mitjana 27 i 22 cigarretes al dia, respectivament.
La Unitat de Tabaquisme ha realitzat un estudi per mesurar l’eficàcia de la teràpia per deixar de fumar amb el suport d’SMS. Els resultats de l’estudi mostren que els pacients del grup que rebien els SMS tenen una taxa d’abstinència millor que els del grup que no els rebia (57,1% enfront del 42,9%).
Abella ha destacat la importància de l’entrada en vigor de la Llei Antitabac l’1 de gener de 2011, que prohibia fumar als restaurants i bars com un punt d’inflexió en el consum de tabac i un augment en les peticions per visitar-se a la Unitat per deixar de fumar. Segons les dades analitzades per la Unitat, del 2011 al 2015 han atès un 28,6% més de primeres visites a l’any, passant d’una mitjana de 137 en el període de 2005 a 2010, a una mitjana de 248 visites a l’any del 2011 al 2015. El consum de tabac dels pacients vinguts a la consulta després de la llei també mostra una disminució respecte als anys anteriors, passant d’una mitjana de 27,56 cigarretes al dia (abans de la llei antitabac) a 23,16 (després de la llei antitabac).
El coordinador de la Unitat ha explicat que el motiu per deixar de fumar de la majoria dels pacients que van a la consulta és per millorar la seva salut i ha destacat la importància del suport de la família en aquest procés de deshabituació.
Adjuntem imatges de la roda de premsa d’avui amb el Dr. Francesc Abella acompanyat d’un pacient, Esteve Vilalta, que ha aconseguit deixar de fumar gràcies a la Unitat de Tabaquisme

Comunicació GSS,  17 d'agost de 2016


AdjuntMida
20160811_NdP_Unitat Tabaquisme_GSS.doc56.5 KB
<< Torna