Notícies

Un estudi liderat per una infermera de l’Hospital Universitari Santa Maria, seleccionat pel principal congrés internacional de medicina toràcica

La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) ha seleccionat quatre comunicacions estatals, tres dels quals de Lleida, per al congrés de la American Thoracic Society, que se celebra aquesta setmana en format telemàtic.

D’aquestes, una està liderada per Paola Carmona, infermera de l’Hospital Universitari Santa Maria, i les altres dues estan vinculades a la recerca sobre la COVID i l’apnea del son en pacients de les terres de Lleida.

Paola Carmona, infermera del servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Santa Maria, presentarà la comunicació titulada Pulmonary Function and Radiological Features in Survivors of Critical COVID-19: a 3 month prospective cohort, que valora les seqüeles pulmonars als tres mesos de l’alta de pacients que han estat ingressats a l’UCI per COVID-19. “Aquest estudi és important perquè fins ara no hi havia evidències científiques sobre aquesta qüestió i hem vist que les seqüeles presenten una prevalença molt elevada, amb afectació en un 82% dels pacients”, explica Carmona. “Actualment estem fent seguiment per comprovar si persisteixen als 6 i 12 mesos de l’alta”, afegeix.

Per la seva banda, Lucía Pinilla, estudiant de doctorat de la Universitat de Lleida (UdL), presentarà la comunicació Circulating micro RNAs as Biomarkers of COVID-19 Severity, que analitza les repercussions a mig termini que la COVID-19 causa en pacients que han estat ingressats en unitats de cures intensives.

Finalment, la tercera comunicació lleidatana, titulada Respiratory Polygraphy Patternsand Risc of Cardiovascular Events in Patients with Acute Coronary Syndrome, serà presentada per Andrea Zapater, també estudiant de doctorat de la UdL, i està centrada en identificar nous marcadors pronòstics de complicacions cardiovasculars en els pacients amb apnea del son. Les tres són investigadores del grup de recerca Investigació translacional en medicina respiratòria de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

Alt nivell de la recerca a Lleida

La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) selecciona cada any les quatre millors comunicacions que es presenten des d’Espanya al congrés internacional de la American Thoracic Society, que enguany se celebra del 14 al 19 de maig en format telemàtic. De les quatre, tres corresponen al grup de recerca de medicina respiratòria de l’IRBLleida, liderat pel doctor Ferran Barbé, director clínic territorial de Malalties Respiratòries Cròniques de l’ICS Lleida, Alt Pirineu i Aran i Gestió de Serveis Sanitaris. “El fet que suposin el 75% de les comunicacions escollides per la SEPAR posa de relleu l’alt nivell de la recerca que es fa a Lleida i posa en valor la qualitat de la recerca infermera dels hospitals i els resultats per als pacients i la ciutadania”, afirma Barbé.


<< Torna