Tabaquisme

Parlem del tabac

Una part important de les morts, malalties i invalideses evitables al nostre país, i al món en general, es pot atribuir a l'ús del tabac. Des dels anys setanta, aquest missatge ha anat arribant a l'opinió pública amb major intensitat. Malgrat això, l'hàbit de fumar segueix sent relativament extens i és per aquest motiu que s'ha de seguir progressant per poder reduir els patiments evitables que causa aquest producte.

El caràcter addictiu del tabac, que radica en els efectes farmacològics de la nicotina, explica les dificultats que experimenten molts fumadors per a deixar de fumar. Per això, les estratègies de prevenció prioritàries han de centrar-se en els factors que propicien el procés d'inici del tabaquisme en els adolescents. La indústria tabaquera, que coneix bé aquesta realitat, concentra els seus esforços de promoció en captar nous joves addictius, que després seran clients fidels al llarg de dècades.

Entre els factors que propicien l'inici del tabaquisme hi ha la percepció de molts adolescents, que veuen el fet de fumar com un comportament normal en la vida adulta. Degut a aquesta percepció, l'acció de fumar passa a tenir un caràcter simbòlic en el procés de maduració de molts joves. És evident que la indústria augmenta aquesta percepció amb les seves estratègies de promoció. Però no és menys cert que en diversos medis la realitat social la reforça. L'extensió d'espais sense fum en lloc públics modifica aquesta realitat. Un altre factor clau és l'àmplia accessibilitat al tabac, ja que la seva venda es porta a terme en tot tipus d'establiments: estancs, bars, cafeteries... i això dificulta el seu control, tot i els intents de regular la seva venda als menors. L'extensió dels punts de venda i l'interès econòmic implicat dificulten aquest procés.

Amb la confirmació científica que el tabaquisme passiu té efectes negatius per a la salut, la prohibició de fumar en espais públics adquireix carta de necessitat.

A continuació podeu veure algunes de les substàncies que conté el tabac:

 

 


<< Torna