Notícies

Una malaltia química

Calculen que el 6% de la població té símptomes relacionats amb la síndrome de sensibilitat química múltiple.  La patologia pot anar associada a la fibromiàlgia i a la fatiga crònica

A. GUERRERO
Els experts calculen que un 6 per cent de la població té símptomes relacionats amb la síndrome de la sensibilitat química múltiple i que la gran majoria ho desconeix. Es tracta d’una malaltia crònica, molt desconeguda, que provoca respostes anòmales davant de nombrosos agents químics com ara el lleixiu, els ambientadors, els perfums i les pintures. La doctora especialitzada en aquesta malaltia Carmen Valls va explicar ahir que “som la primera generació, a partir del 1945, que des que naixem fins que morim estem en contacte amb productes químics”. Valls va ser una de les ponents de la jornada que ahir va organitzar Fibrolleida amb motiu del Dia Mundial de la Fibromiàlgia, la Fatiga Crònica i la Sensibilitat Química.
Els símptomes que pot produir aquesta patologia són dolor muscular i articular, fatiga extrema, dificultat respiratòria o problemes gastrointestinals.
La visibilitat de la malaltia és pràcticament nul·la. “Un dels principals problemes és detectar-la”, va comentar la doctora Valls. Així, per exemple, la unitat de Reumatologia de l’Hospital Santa Maria ha passat en cinc anys de tindre’n algun cas aïllat a tractar actualment entre 30 i 40 malalts amb aquesta patologia. A més, dels 400 socis de Fibrolleida, només tres són malalts de sensibilitat química. Un altre problema afegit és que, amb freqüència, els malalts de sensibi-litat química també poden tindre fibromiàlgia o fatiga crònica. Tot i que cada vegada afecta més persones, actualment la patologia no està reconeguda com a malaltia.
La jornada d’ahir va servir per reivindicar que totes aquestes malalties siguin reconegudes com a discapacitants.També es va analitzar l’augment dels casos de fibromiàlgia en la infància i l’adolescència. La presidenta de Fibrolleida, Alexandra San Martín, va explicar que “per desgràcia, cada vegada hi ha més casos en joves, especialment en noies”. A Lleida es calcula que hi ha unes 7.000 persones que tenen fibromiàlgia i fatiga crònica.

AÏLLAMENT SOCIAL
Sortir de casa amb una màscara per evitar les olors
La sensibilitat química múltiple és una síndrome complexa que es presenta com un conjunt de símptomes vinculats a diversos agents i components que es troben al medi ambient (ambientadors, desinfectants, colònies, suavitzants, etc.). Aquestes reaccions es produeixen per una exposició a nivells tolerats per la majoria de les persones. Per aquest motiu, les persones que tenen aquesta síndrome surten al carrer amb màscares respiratòries. No es maquillen, no es tenyeixen els cabells ni es posen colònia.
El prinicipal problema és l’aïllament social que provoca. A part de la possible incapacitat laboral, activitats d’oci com anar al cine, a un concert de música o passejar per un parc poden acabar sent una autèntica quimera.

Segre, 9 de maig de 2013


<< Torna