Notícies

Desè aniversari del Centre de Dia de Salut Mental d’Adults de Tàrrega treballant per rehabilitar i reinserir els pacients a la comunitat

Nota de premsa

Durant aquests 10 anys de funcionament, s’han atès 395 persones que han realitzat un total de 41.285 estades, el que representa 104 dies de mitjana d’estada per pacient

El Centre de Dia de Salut Mental d’Adults (CDSMA) de Tàrrega, gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), celebra enguany el desè aniversari amb actes de commemoració i amb la voluntat de seguir treballant amb l’objectiu de promoure la rehabilitació i la reinserció de pacients a la comunitat.

Un dels actes va tenir lloc el passat divendres, 24 de maig, i va consistit en dues taules rodones: una de professionals de la xarxa de salut mental i, l’altra, d’usuaris i famílies que han estat vinculats al centre. L’acte ha estat inaugurat pel director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida, el Dr. Josep Pifarré, la responsable d’Atenció en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions de Salut de GSS, la Dra. Margarida Puigdevall, acompanyats per la psicòloga del Centre de Salut Mental de l’Hospital de Santa Maria de Lleida, la Dra. Marta Cobo.

El primer dels actes commemoratius va tenir lloc el passat 30 d’abril, i va consistir en una trobada amb la resta de Centres de Dia de Salut Mental de la Província de Lleida, una visita guiada a Tàrrega pel Patronat del Museu Comarcal de l’Urgell i un dinar de germanor al Parc de Sant Eloi de la localitat.

El CDSMA de Tàrrega és un centre d’atenció diürna que complementa el procés terapèutic que l’usuari realitza en el Centre de Salut Mental d’Adults i sorgeix el 2003 de l’evolució cap a la cronicitat de moltes de les malalties mentals greus i donada la necessitat d’un recurs per a persones amb Trastorn Mental Sever a la zona de l’Urgell, la Segarra i el Pla d’Urgell. Durant aquests 10 anys de funcionament, s’han atès 395 pacients que han realitzat un total de 41.285 estades, el que representa 104 dies de mitjana d’estada per pacient.

Es tracta d’un espai terapèutic i relacional, situat en l’entorn comunitari i orientat a la rehabilitació psicosocial de les persones amb trastorn mental sever que presenten un cert grau d’autonomia i d’estabilitat. Entenem per rehabilitació psicosocial el conjunt de programes adreçats a millorar la qualitat de vida d’aquestes persones, ajudant-les a assumir la responsabilitat de les pròpies vides a la comunitat tan activament com sigui possible. Els programes estan concebuts per reforçar les habilitats de la persona i per desenvolupar els suports ambientals per mantenir-se en el seu entorn.

El CDSMA de Tàrrega ofereix un programa de rehabilitació personalitzat, orientat a la integració a la comunitat; on es treballen sis àrees bàsiques: cognitiva, clínica, salut, social, emocional i atenció a famílies amb activitats que es divideixen en tres grans àrees: personal, social i familiar. En l’àrea personal s’aborden les capacitats cognitives, artístiques i expressives, hàbits i habilitats de vida quotidiana, teràpia de grup i individual, psicoeducació en àrees de salut i emocional, tècniques en competències socials; en l’àrea social es porten a terme activitats socio-culturals, expressió d’opinions i iniciativa, i activitats d’oci; en l’àrea familiar es realitza psicoeducació familiar i seguiments psicològics.

Dins la Regió Sanitària de Lleida, GSS gestiona els CDSMA de Tàrrega, Lleida i Balaguer.

Comunicació-Departament  de Salut Lleida

Lleida, 24 de maig de 2013
 


<< Torna