Notícies

Salut evita 700 ingressos a l’Arnau en cinc mesos i augmenta en un 10% les operacions

Després de millorar la coordinació d’atenció primària i l’hospital per tractar els pacients amb malalties cròniques || El nombre d’urgències ateses aquest hivern s’ha reduït a nivells del 2004

M. MARTÍNEZ
L’Hospital Arnau ha registrat fins a 700 ingressos menys durant els 5 primers mesos de 2013, en comparació al mateix període del 2012, gràcies a la coordinació entre l’atenció primària i hospitalària per atendre els pacients crònics. Així ho va explicar ahir el gerent de l’Institut Català de la Salut a Lleida, Jaume Capdevila, que va apuntar: “Els pacients crònics que abans ingressaven a l’hospital, ara es tracten amb els programes d’atenció primària, i així alliberem llits.” Capdevila va afegir que això ha permès a l’hospital augmentar la seua activitat quirúrgica, que ha crescut entre un 7 i un 10% i reduir el nombre d’urgències que s’atenen a l’Arnau, que aquest hivern ha caigut al seu nivell més baix des del 2004.

Pla de salut
Capdevila va fer ahir aquestes declaracions durant una jornada sobre el pla de salut a Lleida i l’Alt Pirineu, a la qual van assistir uns 200 professionals. El conseller Boi Ruiz, que hi va ser present, va afegir que reduir el nombre d’ingressos és un dels objectius que s’ha marcat la conselleria. “Volem que tot el que es pugui tractar al CAP, es tracti a primària i si es pot resoldre a casa amb atenció domiciliària, millor que amb ingrés hospitalari.” El conseller va destacar que l’objectiu d’aquestes reformes no és retallar en pressupost, sinó millorar la qualitat assistencial i que els hospitals i CAP guanyin en eficiència. “Són canvis sobre els quals s’havia parlat i escrit molt des de feia temps però que no s’havien posat en marxa i ara era el moment de fer-ho”, va apuntar Ruiz, que va destacar que els diners que la conselleria s’estalviï amb aquestes mesures, es destinaran a altres conceptes, com el de la millora de les llistes d’espera. En aquest sentit, Ruiz va admetre que aquestes continuen sent “el gran problema, crònic i etern”, del departament que dirigeix. “Ja vaig dir que les llistes per a les intervencions no urgents augmentarien i el 2011 havien anat a més. El 2012 van millorar i l’objectiu és que es continuïn reduint”, va assegurar Ruiz. Davant de la pregunta sobre la denúncia de Metges de Catalunya, en què alerta que les esperes per a algunes intervencions s’han disparat amb les retallades, el conseller va assenyalar que les llistes correctes “són les que hi ha publicades al web del departament”.

Pel que fa a l’aliança estratègica entre l’Arnau i el Santa Maria, que unificarà la gestió dels dos centres, Ruiz va assenyalar que es completarà aquest any.

Per la seua part, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que també va assistir a la jornada, va demanar a Ruiz que activi el centre d’atenció per a malalties psíquiques per a joves, que està impulsat per Sant Joan de Déu, i que tingui en compte la Franja a l’hora de planificar l’assistència a
Lleida.

Segre, 27 de juny de 2013


<< Torna