Notícies

SMS efectius per evitar les recaigudes de fumadors

Uns 200 lleidatans reben missatges d’ànim. Desaconsellen altres sistemes com els cigarros electrònics per ‘vapejar’

A. GUERRERO
LLEIDA. Uns 200 lleidatans reben periòdicament missatges d’ànim al telèfon mòbil per evitar que pateixin una recaiguda i tornin a fumar.  El doctor Francesc Abella, coordinador de la Unitat de Tabaquisme del Santa Maria, assegura que des que han implantat aquest sistema han aconseguit “que el 45% dels pacients no recaiguin de nou en l’addicció de fumar, quan abans estàvem en el 35%”. Abella explica que és un sistema d’acompanyament que completa la fase d’abstinència i que es basa en visites o teràpies de grup.

Aquest procés dura un any i és posterior a una primera fase, d’uns dos mesos, de desintoxicació. Abella també destaca que el cost d’aquests SMS “són d’uns tres a cinc euros per pacient a l’any, una xifra ínfima si la comparem amb altres sistemes”.
El sistema, que es va posar en marxa a començaments del 2011, l’utilitzen a la unitat de tabaquisme del Santa Maria i els CAP 1 de Maig i el de rambla Ferran. Abella recorda que “el gran enemic d’una addicció és la recaiguda”.

El Santa Maria atén anualment uns 300 nous pacients que volen deixar aquest hàbit.

El perfil d’usuari ha canviat en els últims anys a causa de la crisi. “Fins fa uns cinc anys, la gent venia perquè volia millorar la seua salut; en canvi, ara vénen, en la majoria de casos, perquè deixar de fumar els suposa un estalvi d’uns 2.000 euros a l’any”, explica Abella.
Respecte als cigarros electrònics per vapejar, Abella desaconsella utilitzar-los “perquè no s’ha demostrat que siguin eficaços, perquè ni aconsegueixen eliminar l’addicció química i les persones que els utilitzen segueixen amb les actituds d’una persona fumadora”.   Precisament, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha recomanat als hospitals i centres d’atenció primària que prohibeixin l’ús de cigarros
electrònics a les seues dependències, davant del buit legal que hi ha sobre aquests aparells i la falta d’estudis científics que garanteixin que el seu ús resulta innocu.
Els ja anomenats e-cigarros costen al voltant de 50 euros i la despesa mensual és de 10 a 20 euros.

Segre, 15 agost 2013


AdjuntMida
Tabac. SMS efectius per evitar recaigudes. Segre 15 ago.pdf155.63 KB
<< Torna