Notícies

Més de 120 persones a la Jornada "Compartir per avançar" del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya a Lleida i l'Alt Pirineu i Aran

En la seva intervenció, Josep Pifarré ha destacat la necessitat de "canviar cap al paradigma on la persona que té la malaltia i la seva família siguin al centre del sistema sanitari, amb dret a participar, opinar i prendre part activa del procés". Pifarré ha posat de manifest "la fortalesa de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran amb una xarxa associativa molt potent que vetlla pels interessos dels malalts i les seves famílies". I ha destacat "la importància de comptar amb sistemes de coordinació eficients entre el món sanitari, social, associatiu i les diferents institucions locals per oferir una assistència integral als pacients i les seves famílies".
 
Per la seva banda, Josep Maria Fornós ha destacat que "el pacient ha d’estar per sobre de tot" i que espera que en la propera jornada del Consell Consultiu de Pacients "més entitats de Lleida puguin ser presents en aquest fòrum de debat".
 
Oriol Yuguero ha agraït a les entitats de pacients "el suport que donen a les polítiques de salut que es duen a terme des de les diferents institucions", i ha destacat "la important tasca de les associacions de pacients d’informació, de sensibilització i de donar a conèixer les malalties a la societat". Yuguero ha manifestat que des de l’Ajuntament de Lleida estan "orgullosos del gran volum d’entitats de salut que hi ha a Lleida, que omplen un buit que l’Administració moltes vegades no pot omplir".
 
El Consell Consultiu de Pacients de Catalunya és l’òrgan assessor representatiu de les entitats de pacients davant l’Administració catalana i que permet que els pacients hi tinguin veu directa. Aquest organisme també dóna la possibilitat a les entitats de pacients de participar en el procés d’elaboració de les polítiques d’atenció sanitària del Departament de Salut, de manera que se’ls garanteix una informació fiable, concreta, transparent i directa entre l’Administració i els ciutadans.
 
La conferència inaugural, "Cap a una medicina més personalitzada", ha anat a càrrec d’Enric Llopis, cap de projecte de la Fundació TicSalut, qui ha exposat com la innovació tecnològica, i en especial les aplicacions mòbils, són una eina útil per a la personalització de la medicina.
 
A la primera taula rodona de la Jornada, "Avançant cap a un sector associatiu fort", hi han participat la presidenta d’AFANOC a Lleida (Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya), Maite Montañés; la presidenta de l’Associació de Rehabilitació del Minusvàlid (AREMI), Mercè Batlle; un treballador social de l’Agrupació de Persones entorn les Addiccions als Tòxics (AGRUPA’T), Rubèn Gavilà, i un pacient i membre de la Junta de l’Associació Parkinson Lleida, Jordi Moncusí.
 
Xavier Burjons, cap de la Unitat en Atenció al Ciutadà i Comunicació de la Regió Sanitària de Girona, ha donat a conèixer l’espai digital de salut Cat@Salut La Meva Salut. En la seva presentació, Burjons ha explicat que aquesta eina de consulta permet a la ciutadania disposar de la seva informació personal de salut i utilitzar-la d'una forma segura i confidencial.
 
La segona taula rodona de la Jornada, "Participació dels pacients en el Pla de salut", s’ha vertebrat al voltant dels trastorns cognitius i, en concret, de l’Alzheimer. Aquesta taula ha comptat amb la participació de Gerard Piñol, neuròleg i coordinador de la Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida; la presidenta de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer i altres demències de Lleida (AFALL) i familiar de malalt, Joana Espuga; la psicòloga d’AFALL Laia Remolà; la treballadora social Montse Cetó, i un pacient que pateix aquesta malaltia i que ha aportat la seva experiència personal. Els participants han debatut sobre possibles iniciatives a emprendre en relació amb l’atenció a l’Alzheimer, amb especial èmfasi en la participació dels pacients i la relació professional sanitari-pacient. El Consell Consultiu de Pacients de Catalunya ha presentat el projecte Avenç, una guia d’autoavaluació que pretén ser una eina de reflexió per a les entitats mateixes.
 
A la Jornada han intervingut també la coral la Rosa d’AFALL i el cor del Centre de Rehabilitació de la Veu de Lleida.
 
La cloenda ha estat a càrrec de la directora general, Roser Vallès, qui ha exposat la raó de ser del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya. Vallès ha fet esment al Pla estratègic de la participació dels pacients en el sistema sanitari públic, així com a diversos projectes impulsats per aquest òrgan assessor, com un curs en línia sobre la seguretat dels pacients o un cicle de xerrades formatives en bioètica amb relació a l’atenció sanitària. Tal com ha explicat Roser Vallès, el Consell Consultiu de Pacients de Catalunya té com a finalitat fer participar de manera directa els pacients en l’elaboració de polítiques de salut.
 
El Consell Consultiu de Pacients de Catalunya
 
El Consell Consultiu de Pacients de Catalunya (CCPC) es va crear l’octubre de l’any 2012. Es tracta d’un òrgan permanent de consulta i participació dels representants dels pacients del sistema català de salut. El CCPC, doncs, dóna veu directa als pacients i possibilita la seva participació en l’elaboració de les polítiques de salut. Es tracta, en definitiva, d’una iniciativa innovadora de col·laboració entre els pacients i l’Administració, en un exercici de transparència i coresponsabilitat mútua.

via departament de Salut_Lleida, 8 de maig de 2015

 


<< Torna