Notícies

Més de 150 persones a la Jornada d’Iniciatives, Innovació i Recerca 2015 de Gestió de Serveis Sanitaris.

Nota de premsa

Avui divendres, 30 d’octubre, més de 150 professionals i estudiants de la salut han seguit a l’aula magna de la Facultat de Medicina de la UdL la Jornada d’Iniciatives, Innovació i Recerca 2015 de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), empresa pública que gestiona l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, l’Hospital Comarcal del Pallars, l’ABS Lleida Rural Nord i la Residència i Centre de Dia per a Gent Gran Lleida-Balàfia.

La Dra. Mercè Boada, directora de la Fundació ACE, ha estat l’encarregada d’impartir la sessió magistral clínica. Ha centrat la seva intervenció en explicar la malaltia de l’Alzheimer des d’un enfocament global, des del seu component social i també des de les polítiques sanitàries i de salut pública necessàries. En aquest sentit, Boada ha volgut remarcar que “el sistema sanitari català ja disposa d’aquestes polítiques sanitàries que ofereixen una assistència i recerca de qualitat”.

Boada ha posat de manifest que “des del sistema sociosanitari, amb interès i un gran coneixement del camp concret que es vol estudiar, es poden obtenir resultats molt consistents, tant clínics com en recerca”. Boada ha explicat la singularitat del model de la Fundació ACE, mostrant que és possible fer recerca d’alt nivell partint de l’àmbit assistencial.

El Dr. Gerard Piñol, president de la Comissió de Recerca de GSS i coordinador de la Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida, ha explicat que “aquesta jornada té l’objectiu de presentar davant de la societat i de la resta de professionals de l’hospital els projectes de recerca que s’han dut a terme o que s’han culminat durant l’any 2015”.

Al llarg de la jornada s’han presentat sis comunicacions orals dels projectes més rellevats duts a terme a GSS en àmbits molt diversos al llarg del 2015.

En concret, s’ha presentat un projecte sobre medicina de precisió aplicada als pacients amb hipertensió resistent i apnea del son, amb el qual s’ha descobert un marcador biològic a través del qual es pot saber si el pacient respondrà o no al tractament amb la CPAP que és el tractament de l’apnea.

Un altre dels projectes de recerca presentats és el que s’està duent a terme a la Residència i Centre de Dia per a Gent Gran Lleida-Balàfia, sobre alimentació de pacients amb problemes per a la deglució. En aquest estudi es processen els aliments en comptes de triturar-los només, perquè tinguin un aspecte, gust i textura més agradables, encara que siguin nutricionalment iguals que els triturats.

En el marc de la jornada, s’ha presentat un projecte sobre pacients amb hemorràgia cerebral: a través d’un marcador d’imatges en el TAC d’urgències permet predir si l’hemorràgia cerebral encara està sagnant i, per tant, hi ha risc que es faci més gran i que el pacient continuï empitjorant, per tant caldrà un tractament més agressiu, o bé l’hemorràgia ja ha parat de sagnar i, per tant, la intensitat del tractament haurà de ser més baixa.

També s’ha presentat un treball del Departament d’Al·lèrgies del Santa Maria que parteix de la pràctica clínica habitual i que estudia el broncospasme per ingesta de llavors de gira-sol en pacients amb asma per fongs.

I per últim, s’ha presentat la metodologia i els resultats inicials del nou protocol Rapid Recovery en cirurgia protèsica de maluc i genoll.

Finalment, el Dr. Ferran Barbé, cap del servei de Pneumologia de Lleida (Hospital Universitari de Santa Maria i Hospital Universitari Arnau de Vilanova), ha explicat l’oportunitat que representa ser Hospital Universitari.

En la seva intervenció, Barbé ha destacat que ser un hospital universitari “facilita als professionals el seu desenvolupament professional, en tant que l’assistència, la docència i la recerca entren a formar part de l’ADN de la institució”. Barbé ha puntualitzat que “no tots els professionals de la medicina han de fer recerca, però sí que cada departament, servei o unitat dins l’hospital ha de cobrir tot el ventall d’activitat pròpia del que és una assistència sanitària de qualitat, que engloba atendre malalts, fer recerca i ensenyar als que ens han de substituir”. També ha posat èmfasi en el fet que els professionals que treballen en un hospital universitari són més atractius per als altres, tant a nivell de col·legues com a nivell de docència. Un altre dels aspectes que Barbé ha destacat és la importància per als sanitaris de cercar nous estímuls per evitar, així, entrar en una rutina laboral. A més, ha explicat que l’hospital universitari és un focus de riquesa, genera recursos tant econòmics com humans. Barbé ha explicat que la recerca i la docència reglada que es pugui fer en un hospital és una activitat que genera riquesa, com a sector primari que és, i per al territori representa progrés.

La cloenda de la jornada ha anat a càrrec del director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran, Dr. Josep Pifarré. En l’acte, s’ha retut homenatge i reconeixement a les Filles de la Caritat per la seva dedicació a l’Hospital de Santa Maria.

Comunicació, 30 d’octubre de 2015
 


<< Torna