Notícies

El CatSalut inicia el desplegament del Transport Sanitari Integral de Catalunya

 

Es realitzarà de manera gradual a tot el territori català, començant per la RS de Lleida, que avui posa en marxa 26 unitats que donaran servei a prop de 370.000 ciutadans
 
El concurs del servei del Transport Sanitari Integral de Catalunya (TSI), manté el pressupost de licitació del 2014, amb 214 milions d’euros anuals, i aposta per la unificació de la gestió del transport sanitari urgent i no urgent
 
A més, manté els llocs de treball, augmenta el nombre d’hores contractades i de vehicles respecte al 2014, i prioritza l’assistència qualificada sobre el trasllat de pacients, amb la contractació de nous Vehicles d'Intervenció Ràpida (VIR)
 

Avui, 3 de novembre de 2015, comença el desplegament del model millorat del Transport Sanitari Integral a Catalunya (TSI).

 
Així, 26 noves unitats entren en servei a la Regió Sanitària de Lleida; 19 de Suport Vital Bàsic (SVB) integrades per dos Tècnics d’Emergències Sanitàries (TES), 6 de Suport Vital Avançat (SVA) integrades per un TES, un infermer i/o un metge, i 1 Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR) integrat per un metge i un TES, que donaran servei a prop de 370.000 ciutadans
 
El desplegament de les noves ambulàncies del SEM es realitzarà de manera gradual a tot el territori català.
 
A partir d’ara, el Sistema d'Emergències Mèdiques s’encarregarà de centralitzar la gestió de tot el transport sanitari públic de Catalunya, fins ara coordinada entre el CatSalut (per al transport no urgent) i el SEM (per al transport urgent). L'objectiu és millorar la coordinació de les dues modalitats de transport, l’ús dels recursos i la gestió dels mateixos.
 
El model millorat del transport sanitari replanteja els recursos disponibles en funció de les necessitats i els fluxos sanitaris de cada territori. Inclou, com a novetat, la priorització de l'assistència dels pacients in situ sobre del trasllat dels mateixos, amb la incorporació de nous Vehicles d'Intervenció Ràpida (VIR). Els VIR, que no efectuen trasllats, són turismes més àgils que les ambulàncies convencionals i estan integrats per un metge i un TES. Estan situats estratègicament a tot el territori, amb la finalitat d’oferir una primera valoració de l’estat del pacient així com dels recursos necessaris a desplegar per fer front a l’incident.
 
La pintura base de les noves unitats és d’un sol color, groc. Això evita difícils retolacions corbades alhora que facilita les reparacions de possibles ratllades o cops. A més, la nova imatge és més senzilla, harmonitzada amb la resta de cossos d’emergències i s’estampa amb vinils, reduint els costos i evitant-ne la degradació.
 
Les ambulàncies incorporen canvi automàtic i tecnologia d’il·luminació per led, que permet tenir consums més baixos d’electricitat i millora qualitativament l’anterior sistema d’il·luminació.
 
S’ha actualitzat tota l’electromedicina que contenen les ambulàncies, incloent un nou equipament monitor, cardiocompressor i respirador d’última generació. Es tracta d’un aparellatge que s’adapta a les necessitats del pacient alhora que facilita la feina dels professionals, doncs és més senzill i més lleuger, el que el fa més fàcil de transportar.
 
A banda, s’han ampliat equipaments com el sistema de retenció, mobilització i immobilització infantil, fet que adapta les unitats per un millor trasllat pediàtric, així com un nou matalàs de buit, fèrula de Kendrick, etc.
 
Les comunicacions entre les ambulàncies i la Central de Coordinació Sanitària del SEM (CECOS) seran a través d’un PC embarcat, que disminuirà el trànsit de veu. A més a més, aquest ordinador disposa d’un navegador amb un programa específic per a emergències, que busca la ruta més ràpida en qualsevol via, independentment del sentit de la marxa, i que mostra automàticament tota la informació actualitzada, tant del lloc de l’incident com de l’estat del pacient.
 
Aquest contracte de prestació del servei de transport sanitari integral de Catalunya, amb un valor total de 214 milions d’euros, garanteix un augment del nombre d'hores en un 5,29% i manté els llocs de treball i el nombre de vehicles que prestaran servei. El seu període de vigència és de 6 anys, prorrogable fins a un màxim de 10.
 
Informació via, premsa departament de salut. gencat
 
Comunicació,  3 de novembre de 2015
 
 



 


AdjuntMida
Canvi_Ambulancies_Lleida_20151103_recull.pdf139.07 KB
<< Torna