Notícies

Nou espai saludable per a pacients afectats de sensibilitat química múltiple a les consultes externes de l’Hospital Universitari de Santa Maria

Tots els dilluns, s’habilita una àrea lliure d’exposició a tot allò que pugui perjudicar a les persones afectades per aquestes patologies

L’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida (HUSM) ha posat en marxa un espai saludable per a pacients afectats de sensibilitat química múltiple (SQM) i electrosensibilitat (ES) a les consultes externes del centre (consultes 4 i 5 de la planta baixa). Tots els dilluns, s’habilita una àrea lliure d’exposició a tot allò que pugui perjudicar a les persones afectades per aquestes patologies, com són els productes de neteja, colònies, perfums, ambientadors, dissolvents o hidrocarburs, en el cas de la SQM, i el telèfon mòbil, xarxa wi-fi o antenes, en el cas de l’ES.
La Unitat de Fibromiàlgia, Fatiga Crònica i SQM de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, en funcionament des del 2008, atén més de 100 pacients amb SQM i SE, i és l’única unitat acreditada de Catalunya en aquests moments. A la unitat actualment hi treballen cinc persones i dues d’elles, el Dr. Rosselló i la infermera, passen visita específica als afectats per SQM i ES els dilluns a la tarda a les consultes 4 i 5 de la planta baixa.
El Dr. Lluís Rosselló, cap clínic de la Unitat, explica que “alguns pacients ens manifestaven que tenien certa dificultat durant el temps d’espera per entrar a la consulta, ja que se’ls reproduïa la simptomatologia en estar en contacte amb altres pacients, l’exposició a mòbils o les olors del servei de neteja”. Per aquest motiu, explica Rosselló, “hem demanat a la direcció del centre la creació d’aquest espai saludable, ja que des de la unitat procurem fer i seguir tot allò que pugui ser positiu per a les persones afectades per la malaltia”.
Per evitar aquestes molèsties als pacients, s’ha posat en marxa aquest espai saludable on se segueixen les següents mesures: 
  1. Recomanar a les persones que tinguin cita de visita pel dilluns a la tarda (independent de per a quin metge) que s’abstinguin de colònies, perfums, desodorants i cremes
  2. Evitar l’ús de mòbils o fer-ho en altres llocs allunyats de la sala d’espera 4
  3. Durant la tarda no fregar el terra amb lleixiu
  4. Disminuir l’exposició lumínica
  5. Limitar l’ús d’alcohol a la consulta de cures de traumatologia
  6. Altres mesures a consensuar amb pacients i a l’abast del centre
Sensibilitat química múltiple i electorsensibilitat
La sensibilitat química múltiple és una malaltia adquirida que es caracteritza per la pèrdua progressiva de tolerància a la presència en el medi ambient d’agents químics diversos, com poden ser productes de neteja, colònies, perfums, ambientadors, dissolvents o hidrocarburs. La incidència de la malaltia es xifra en un 2% de la població en àrees industrialitzades. Una altra malaltia és la deguda a l’electrosensibilitat per exposició a radiacions no ionitzants elèctriques o magnètiques com el telèfon mòbil, xarxa wi-fi o antenes.
El desencadenant d’aquestes malalties sol ser reiterat a un o diferents tòxics, malgrat que no sempre es troba. El diagnòstic és clínic i per aplicació de criteris consensuats, perquè no es disposa en l’actualitat de proves complementàries específiques. L’evolució en la gran majoria dels casos va encaminada cap a la persistència dels símptomes, el que obliga a modificar els hàbits dels afectats, tant a casa com a l’exterior, sigui en un espai obert o espais tancats públics o privats.

Comunicació GSS, 7 de març de 2016


<< Torna